Fem formodede krigsforbrydere på tålt ophold i Danmark

Blandt de 66 personer, der i øjeblikket er på tålt ophold i Danmark, menes fem at stå bag krigsforbrydelser.

Mette Frederiksen er ikke tilfreds med, at personer på tålt ophold sjofler meldepligten. (Foto: © Bax Lindhardt, Scanpix)

Danmark huser flere udlændinge, der ifølge internationale konventioner ikke kan sendes tilbage til deres hjemlande, fordi de mistænkes for at stå bag blandt andet krigsforbrydelser.

Det siger justitsminister Mette Frederiksen (S) på et samråd i Folketinget torsdag.

Helt nøjagtig er fem personer på tålt ophold med henvisning til flygtningekonventionens bestemmelser om krigsforbrydelser, oplyser ministeren.

- Af de 66 udlændinge, der lige nu er på tålt ophold, er 22 udelukket fra at få asyl i Danmark under henvisning til flygtningekonventionen.

- Og af de 22, der i dag er udelukket efter flygtningekonventionen er der 5 udlændinge, der er udelukket fra beskyttelse med henvisning til konventionens bestemmelser, der blandt andet vedrører krigsforbrydelser, siger Mette Frederiksen.

Ser stort på meldepligt

Forud for samrådet er det kommet frem, at mange på tålt ophold lader hånt om den meldepligt, der følger med tilværelsen på tålt ophold, hvor Danmark altså officielt ikke vil vide af personen, men hvor konventionerne forbyder myndighederne at sende vedkommende ud af landet.

Helt nøjagtig er det alene i år lykkedes 33 af personerne på tålt ophold at bryde den daglige meldepligt over 3500 gange.

Derudover er ti af personerne på tålt ophold helt forsvundet fra myndighedernes åsyn. Om nogle af de ti forsvundne personer også er mistænkt for at stå bag krigsforbrydelser, kom ikke frem på samrådet.

- De mennesker, der er på tålt ophold, de er uønskede her. Og så længe, de er her, har jeg ikke andet behov end at sige til dem, at de er uønskede, siger Mette Frederiksen, der er åben overfor at skærpe straffen for at overtræde meldepligten.

Tidligere afgørelser for overtrædelser af meldepligten er mundet ud i bøder på 1000-3000 kroner.

/ritzau/