Personer på tålt ophold i Danmark sjofler i stor stil den meldepligt, de er blevet pålagt af myndighederne.
Det viser et svar til Folketinget fra justitsminister Mette Frederiksen (S) forud for et samråd senere torsdag.
Ifølge opgørelsen har Nordsjællands Politi alene i løbet af årets første ni måneder oprettet hele 3515 sigtelser for brud på meldepligten - fordelt på bare 33 personer på tålt ophold.
Med andre ord godt 100 sigtelser pr. person.
Ikke noget nyt
Når antallet af sigtelser kan nå så højt op, så skyldes det, at de fleste personer på tålt ophold i Danmark skal melde sig daglig i Center Sandholm.
Og hver eneste gang, de ikke gør det, så falder der en sigtelse.
Og det er langt fra nyt, at folk på tålt ophold lader hånt om meldepligten. Sidste år oprettede politiet 3984 sigtelser fordelt på 35 personer, men det tal vil blive slået i år, hvis udviklingen fortsætter.
Beklagende minister
Justitsminister beklager udviklingen.
- Der er i øjeblikket et stort antal sager på vej gennem retssystemet om manglende overholdelse af meldepligten, skriver hun i svaret til Folketinget.
- De har været forsinkede på grund af blandt andet Justitsministeriets sagsbehandlingstid i klagesagerne. Og det, synes jeg, er meget beklageligt, skriver hun.
Ministeren vil nu bede Rigspolitiet og Udlændingestyrelsen granske området for at sikre bedre overholdelse af meldepligten, ligesom hun vil undersøge, hvad andre lande foretager sig.
Omkring 65 personer på tålt ophold
Men det er langt fra nok, mener Dansk Folkeparti:
- Det er jo et gigant stor tal, og det viser jo, at de her folk ingen som helst respekt har for reglerne. Og det er egentlig ikke så underligt, for der er ingen konsekvenser af deres handlinger, siger partiets retsordfører, Peter Skaarup.
I tidligere sager om overtrædelse af meldepligt har dømte i al væsentlighed fået mindre bøder på op til 3000 kroner, oplyser Nordsjællands Politi.
Det menes, at omkring 65 personer lever på tålt ophold i Danmark - det vil sige, at de er i landet, selvom de ikke har ret til det, men ikke kan sendes hjem, eksempelvis fordi det er for farligt for dem.
Mange har begået kriminalitet her i landet eller i deres hjemland.
Det har tidligere været fremme, at 10 personer på tålt ophold er forsvundet for de danske myndigheder, der altså ikke aner, hvor de er.
/ritzau/