Taget på udendørs opholdsarealer er for længst droppet, der er fundet billigere teglsten til facaderne på de nederste etager, og i dag kom turen så til dørenes højde.
Region Midtjylland går i øjeblikket deres sygehusbyggeri i Gødstrup ved Herning igennem med tættekam for at finde flere steder, de kan spare penge. Aktindsigter viser, at der samlet er skåret 395 millioner kroner på byggeriet i Gødstrup.
Helt konkret viser beregninger, at man sparer 4,5 mio. kroner ved at sænke dørhøjden fra 2,30 til 2,10 meter.
- Når vi kommer ned i forslag som døres højde, så viser det jo, vi er pressede. Når vi er pressede, så er det fordi, den ramme, der er lagt omkring hospitalet i Gødstrup og også hospitalet i Aarhus, skal passe på den sidste decimal i kroner og øre. Det er faktisk lidt rigidt at være i den situation, siger næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland, Bente Nielsen (SF).
Byggeri i faste rammer
I alt er der afsat cirka 3,1 milliarder kroner til at bygge sygehuset i Gødstrup. Et beløb der under ingen omstændigheder må overskrides. Så når der kommer uforudsete ekstraudgifter, bliver regionsrådet i stedet nødt til at skære ned i planerne.
Det gjorde politikerne i Region Midtjylland så tidligere i dag på et regionsrådsmøde. Ud over at skære i dørenes højde, så er det også planlagt at skære et helt sengeafsnit på 20 sengepladser væk.
Store nedskæringer på andre byggerier
Situationen i Gødstrup er ikke enestående. Landet over bliver der bygget 16 sygehuse for 41,4 milliarder kroner. DR Nyheder har søgt aktindsigt i samtlige byggerier, og flere andre steder er der skåret i byggeplanerne.
I Skejby ved Aarhus er der indtil videre skåret for 432,6 mio. kroner, I Aalborg har de været nødt til at spare for 66,3 mio. kroner, mens man på det noget mindre byggeri i Kolding i øjeblikket arbejder med en besparelse på 22 mio. kroner.
Bent Hansen, der er formand for Regions Midtjylland, mener ikke, at nedskæringerne på byggeriet Gødstrup giver nogen problemer. Ifølge regionens egne beregninger er der fortsat senge nok, selvom man reducerer antallet med 20.
- Når vi er færdige med byggeriet i 2019, så har vi et fuldt funktionsdygtigt hospital, der lever op til de kvalitetsstandarder, det skal. For at nå frem til det, ved man godt, at når man bygger for over tre milliarder, så viser der sig nogle udfordringer undervejs, siger Bent Hansen.
"Nedskæringer giver dårligere kvalitet"
Lidt mere bekymret er Jakob Kjellberg der er professor i Sundhedsøkonomi og programleder i KORA.
Ifølge ham vil nedskæringer i byggeplanerne for 395 mio. kroner som i Gødstrup betyde kvalitetsforringelser.
- Det er jo ikke det samme hospital, man får, når man skal skære ting væk. Og man kunne da også ønske, det havde de kvaliteter stadigvæk. Det er jo en kvalitet man ikke får, når byggesummen skal reduceres til det budget, der er. Færre senge betyder jo også noget for de behandlinger, man kan tilbyde det givne sted, siger Jakob Kjellberg.