'2,5 mia. kr. svarer til skolegang for en million børn i Afrika'

Det kan få store konsekvenser for udviklingsprojekter, der skal hjælpe verdens fattigste, at regeringen nu vil omlægge på 2,5 milliarder kroner af udviklingsbistanden næste år.

En reduktion af udviklingsbistanden kan få alvorlige konsekvenser for udviklingsprojekter i Afrika. Her ses elever på en skole i Mozambique. (Foto: © Mike Kolloffel, IBIS)

Et ekstraordinært stort antal flygtninge går i øjeblikket ind ad døren på de danske asylcentre. Prognoser viser, at op mod 20.000 mennesker vil have søgt om asyl i Danmark, inden året er omme.

Ifølge regeringen vil det næste år koste staten og kommunerne 4,5 milliarder kroner i ekstraudgifter. Udgifter, der midlertidigt skal dækkes ved at omlægge udviklingsbistanden, hvilket vil hente 2,5 milliarder kroner. Regeringen er dog ikke alene om at ville skære i udviklingsbistanden.

Også Venstre vil give færre penge til verdens fattigste. De lægger i deres finanslovudspil, der blev præsenteret i september måned, op til, at der skal skæres 2,59 milliarder kroner på den danske udviklingsbistand. Det svarer til omkring 15 procent af den samlede danske udviklingsbistand.

Kunne sende én million børn i skole

Udviklingsorganisationen Ibis, der blandt andet arbejder for lige adgang til uddannelse, har regnet på tallene. Ifølge Mette Müller, forkvinde for Ibis, så vil de 2,5 milliarder kroner færre kunne mærkes.

- 2,5 milliarder kroner svarer til skolegang for én million børn i Afrika, siger hun til DR Nyheder.

Ibis' beregning tager udgangspunkt i tal fra Unesco, FN's uddannelsesmæssige organisation, som viser, at man med 26 milliarder dollar kunne give de 57 millioner børn verden over, der ikke går i skole i dag, en grunduddannelse.

Ved at give børn, og specielt piger, en uddannelse kan man forebygge nogle af de samfundsmæssige problemer, de fattigste lande kæmper med, fortæller Mette Müller.

- Uddannelse er for eksempel med til at forhindre teenagegraviditet og tidlige ægteskaber. Det har alt sammen som formål at bekæmpe fattigdom og ulighed. Velfungerende borgere er med til at forebygge kriser og konflikter.

Det står endnu ikke klart, hvor i udviklingsbistanden der skal spares. Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har dog udtalt, at man ikke vil røre ved støtten til humanitære kriser.

28 Glade Skoler

Et af de projekter der risikerer at blive ramt, når udviklingsbistanden bliver mindre næste år, er et koncept, hvor Ibis støtter 28 såkaldte Glade Skoler.

I Mozambique, der er et af verdens fattigste lande, foregår undervisningen ofte under træer eller i nedslidte klasseværelser med for mange elever og for lidt materiale, fortæller Mette Müller.

- Kun halvdelen af lærerne er uddannede, og over halvdelen af børnene afslutter ikke 7. klasse. Lærerne på De Glade Skoler modtager løbende efteruddannelse og træning, så de kan forbedre både deres faglige viden og pædagogiske værktøjer. Det er den type aktiviteter, som kan blive ramt af regeringens planlagte nedskæringer.

Bombe under udviklingsbistanden

Hos Røde Kors ser man også med stor skepsis på regeringens beslutning om at reducere udviklingsbistanden. De påpeger, at det ikke er nyt, at skiftende regeringer bruger udviklingsbistanden til at finansiere øgede asyludgifter. Det nye i det her tilfælde er dog beløbets størrelse.

- Hvis regeringen fastholder den store reduktion i den traditionelle udviklingsbistand til fordel for asylmodtagelse, må det resultere i en ny strategi for udviklingssamarbejdet, siger Julie Lorenzen, pressemedarbejder hos Røde Kors.

Som at hugge en hæl og klippe en tå

Selv om man hos Ibis godt kan forstå, at den ekstraordinære flygtningesituation kræver ekstraordinære ressourcer, mener hun ikke en omlægning af udviklingsbistanden løser problemet - tværtimod.

- Når man vælger at skære udviklingsbistanden med mere end 20 procent, så er det en meget kortsigtet tankegang. De aktiviteter, vi laver i Afrika, er netop med til at forebygge de store flygtningestrømme. Hvis vi klipper en hæl og hugger en tå ved at skære ned i bistanden, bliver skoen fuld af flygtninge, siger Mette Müller.