Organisationer om beskåret ulandsbistand: Urimeligt

Regeringens beslutning om at omlægge udviklingsbistanden vækker harme og hård kritik fra flere sider.

Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær kalder omlægning af udviklingsbistand for uigennemtænkt. (© Mellemfolkeligt Samvirke)

Regeringens beslutning om at tage 2,5 milliarder kroner fra udviklingsbistanden til at finansiere ekstraregningen for det høje antal asylansøgere, der kommer til landet, får en hård medfart fra flere organisationer, der arbejder med udviklingsbistand.

Blandt andet fra Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Frans Mikael Jansen:

- Vi er fuldstændig enige i, at Danmark skal støtte de mennesker, der flygter fra krigens rædsler i Mellemøsten. Men det er forkert og kortsigtet af regeringen at sende regningen til verdens fattigste, skriver han i en mail til Ritzau.

MFS: Uigennemtænkt

Ifølge Udenrigsministeriet afsættes der i år yderligere 350 millioner kroner over udviklingsbistanden til såkaldte præasyludgifter i Danmark - det vil sige for eksempel udgifter til indkvartering og forplejning af asylansøgere, mens der i 2015 afsættes 2,5 milliarder kroner.

Pengene findes blandt andet ved at udskyde visse udviklingsprogrammer i Afrika og Asien, nedjustere støtten til en række samarbejdslande og organisationer samt annullere enkelte danske støttebidrag.

Mellemfolkeligt Samvirke mener, at regeringen bør prioritere at hjælpe i verdens brændpunkter, før det går galt.

- I det lys virker regeringens valg om at tage fra den langsigtede bistand for at løse akutte problemer her og nu meget uigennemtænkt, siger Frans Mikael Jansen.

Fattige betaler prisen

Samme besked lyder fra ulandsorganisationen Ibis.

- Det er dybt urimeligt, at de fattige i Afrika skal betale regningen for flygtningekrisen i Syrien. Der er tale om en helt ekstraordinær situation.

- Vores egne problemer blegner i forhold til de udfordringer, som en lang række udviklingslande slås med. Det kan ikke passe, at vi tager pengene fra projekter for de fattigste og mest nødlidende i Afrika for at rydde op efter en fejlslagen politik i Mellemøsten, siger formand Mette Müller i en skriftlig kommentar.

Konsekvenser for den internationale udvikling

Udviklingsminister Mogens Jensen (S) erkender, at beslutningen kan få konsekvenser for Danmarks mulighed for at påvirke den internationale udvikling.

Udviklingsbistanden i 2014 er på cirka 16 milliarder kroner. Justitsministeriet regner med, at der både i år og til næste år vil komme 20.000 asylansøgere til Danmark blandt andet som følge af konflikten i Syrien.

/ritzau/