Thorning står fast: Nye asylregler er en stramning

Selv om de fleste syriske flygtninge er individuelt forfulgte og dermed ikke omfattes af regeringens nye asylregler, mener statsminister Helle Thorning-Schmidt, at der er tale om en stramning.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt i dag åbningstalen ved Global Green Growth Forum i Eigtveds Pakhus i København. (© Scanpix)

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) kaster sig nu ind i debatten om effekten af regeringens bebudede stramning af asylreglerne, der skal dæmme op for et stigende flygtningepres på Danmark.

På trods af at tal fra sidste år viser, at 1.046 af i alt 1.382 syriske flygtninge i 2013 fik status som individuelt forfulgte og dermed ikke omfattes af regeringens nye regler, står Thorning fast på, at der er tale om en stramning.

- Det kan der ikke være nogen tvivl om. Vi har været meget klare om, at det gælder de mennesker, som ikke er individuelt forfulgte. Reglerne vil gælde for nogle, men ikke for andre, siger statsministeren til DR Nyheder.

Det fremgik ellers af et pressemøde med daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) den 19. september, at "størstedelen af de flygtninge, vi ser i øjeblikket, er ikke-individuelt forfulgte i deres hjemland".

Thorning: Vi er helt klare

Men sidste år drejede det sig altså kun om 335 syriske flygtninge, der ikke var individuelt forfulgte og på beskyttelsesstatus, skriver Politiken.

Nuværende justitsminister Mette Frederiksen (S) nedtoner da også konsekvenserne af den bebudede stramning i avisen:

- De seneste tal peger på, at en væsentlig del af de syrere, der kommer til Danmark i øjeblikket, er flygtninge omfattet af FN's flygtningekonvention. Det betyder, at de har nogle særlige rettigheder efter flygtningekonventionen, og dem lever Danmark selvfølgelig op til, siger hun til Politiken.

Helle Thorning-Schmidt. Er I kommet til at oversælge denne stramning?

- Nej, det mener jeg ikke. Vi har hele tiden været klare om, at det gælder for én gruppe af flygtninge og ikke for en anden. Der er ingen, der kan sige, hvor tallene for 2014 ender, men der er ingen tvivl om, at stramningene vil have en effekt på, hvor manger der kommer til Danmark, siger hun.

V i tvivl om opbakning

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, er "overrasket" over de nye oplysninger og kan ikke garantere, at hans parti vil stemme for regeringens nye asylregler i folketingssalen.

- Med de nye oplysninger om usikkerhed omkring talgrundlaget bagved er det nødvendigt at få afklaret præcist, hvad reglerne reelt kommer til at betyde, inden vi stemmer, siger han.

- For hvis det ikke har nogen betydning overhovedet, må man jo konkludere, at det kun har været et politisk signal og ikke noget, der skal begænse antallet af asylansøgere til Danmark.