Meget tyder på, at landets politibetjente kan se frem til at have en 'nummerplade' i form af et bogstav og fire cifre på uniformens højre bryst.
I hvert fald er det den model, som Rigspolitiet og Politiforbundet i dag har anbefalet justitsministeren, og modellen bliver modtaget positivt på Christiansborg.
- Det lyder umiddelbart som en rigtig fin model. Det vigtige er, at det skal være muligt for en borger, der har været i kontakt med politiet og som gerne vil klage, at huske nummeret, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.
Problem med henlagte sager
Hun håber, at flere klager over politiet frem over kan blive opklaret.
- Der har været et stort problem med sager, der er blevet henlagt, fordi man ikke har kunnet finde den betjent, der har været involveret, og det får vi forhåbentligt ændret på, siger hun.
Ifølge anbefalingen skal betjentene i forbindelse med chikane og ekstraordinære risikosituationer kunne udskifte nummeret, og det er en lille smule bekymrende, siger Pernille Skipper.
Opbakning fra V og K
- Fordi det kan være en undskyldning for, at man ikke lige fik nummeret på, og det må ikke ske, så det vil vi være opmærksomme på, siger hun.
Venstre og de Konservative understreger vigtigheden i, at modellen er fundet i dialog med Politiforbundet, der har været kritiske over for id-kort.
- Vi skal varetage, at politiet også er udsat for chikane, men der har været en række uheldige sager, hvor det ikke har kunnet lade sig gøre at identificere betjentene, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.
K: Risiko ved numre
Samme toner kommer fra den konservative retsordfører, Tom Behnke.
- Jeg har hele tiden sagt, at hvis Politiforbundet kunne finde en model, så er vi indstillet på det, siger Tom Behnke.
Han peger dog på, at der er risiko ved numre.
- Det er slet ikke sikkert, at man kan huske, hvilket nummer man vil klage over. Der er en risiko for, at man husker et forkert nummer, siger han.
Regeringen er positiv
Pernille Skipper tvivler dog på, at nummeret kan gøres kortere, da alle landets betjente skal udstyres med et, og i en pressemeddelelse siger SFs retsordfører Karina Lorentzen, at numre kan være en fordel for betjentene.
- Jeg håber, at politiet også vil se mulighederne i det her. En klagesag er ikke nødvendigvis noget negativt, fordi det giver muligheden for dels at afvise en grundløs klage, hvis der er tale om det, rette op på en misforståelse eller simpelthen sige undskyld, hvis man er gået over stregen.
Justitsminister Karen Hækkerup ser også positivt på modellen, som hun er blevet præsenteret for.
- For mig har det været vigtigt, at vi finder en model, der sikrer, at borgerne kan identificere de enkelte politifolk let og enkelt, samtidig med at deres sikkerhed ikke kompromitteres, siger hun i en pressemeddelelse.
Regeringen vil nu gå videre med anbefalingerne og se på, hvordan de skal udmøntes.