En række danske borgmestre advarer nu regeringen om, at kommunerne ikke har kapacitet til at modtage så mange flygtninge, som det har været tilfældet hen over sommeren.
Det drejer sig blandt andet om borgmestre og rådmænd fra Odense, Helsingør, Rudersdal, Brønderslev, Vesthimmerland og Jammerbugt, der nu varsler nedskæringer på andre områder, skriver Berlingske.
- Regeringen skal åbent og ærligt fortælle borgerne, at der vil blive taget fra skoler og ældrepleje, fordi vi en tid med nulvækst skal finansiere flygtninge, siger Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), til avisen.
Syrien presser
Hen over sommeren er der kommet et usædvanligt stort antal flygtninge til Danmark. Det er især borgerkrigen i Syrien, der har sendt mange personer på flugt.
Kommunerne mener ikke, at de får nok penge fra staten til at dække de omkostninger, som det kræver at hjælpe flygtningene, hvoraf mange er traumatiserede.
Men landets borgmestre må muligvis indstille sig på at modtage endnu flere flygtninge.
Udlændingestyrelsen arbejder lige nu på at øge kvoterne for, hvor mange flygtninge hver kommune skal huse. Kommunerne er forpligtet til at tage imod de flygtninge, som de årlige kvoter tildeler dem.
Udlændingestyrelsen regnede oprindeligt med, at landets 98 kommuner i alt skulle tage imod 3000 flygtninge i 2014, men det tal er allerede blevet opjusteret til 4400 flygtninge.
Situation er special
Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V) er klar over, at situationen med syriske flygtning er speciel.
- Vores borgere har god forståelse for krig op nød uden for kommune- og landegrænsen og vil gerne bidrage til, at flygtningene får en ny chance. Men der skal være rimelighed i antallet, og med det nuværende voldsomme pres på kommunerne risikerer vi, at det lokale ejerskab for integrationen forsvinder, siger han til Berlingske.
Det er ikke lykkedes for at avisen at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S).
/ritzau/