Når regeringen har tænkt sig at nedlægge knap 4.000 studiepladser fra næste år, gør den det for de unges skyld.
- Det handler ikke om at skære uddannelsespladser ned, det handler om at flytte 1.300 studerende om året ind på andre uddannelse, simpelthen fordi vi ikke kan tillade os at uddanne til arbejdsløshed, siger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R).
Det er universiteterne, der bliver hårdest ramt. De skal skære 2.363 pladser væk over de næste tre år, og det er blandt andet de humanistiske fag som medier og kommunikation og sprogfag, der står for skud. Her skal antallet af optagne nemlig skæres med 30 procent.
Må øge optag på andre fag
I alt skal 4.000 studiepladser nedlægges, mens uddannelsesinstitutioner til gengæld gerne må øge optaget på andre fag, hvor studerende i højere grad får arbejde, når eksamensbeviset er i hus, varsler Sofie Carsten Nielsen.
Ministeren mener ikke at kunne spå om, hvor ledigheden præcist rammer i fremtiden. Men ministeriet har lavet en model over de seneste ti år, hvor man har fundet de uddannelser, der konsekvent har en høj overledighed, altså højere end gennemsnittet.
- Og der er vi nødt til at skrue lidt ned for optaget for at få de studerende andre steder hen, siger Sophie Carsten Nielsen.
Håber det motiverer
Hun regner med, at de studerende ikke bliver demotiverede, fordi de får et nej til at komme på deres drømmeuddannelser på grund af færre pladser.
- Jeg håber da netop, at det motiverer flere og viser, at vi ikke stikker blår i øjnene på unge mennesker.
- Jeg har aldrig mødt en studerende, der ikke også gerne vil bruge sin uddannelse i job bagefter, siger Sophie Carsten Nielsen.