Minister: Flere støttekroner kan mindske syrisk flygtningestrøm

Den danske regering vil øge humanitær bistand til syriske flygtninge med 55 millioner kroner. Det kan blandt andet afhjælpe mængden af flygtninge til Danmark, siger handelsminister Mogens Jensen (S).

Danmark skal gå forrest i humanitær indsats mod krisen i Syrien, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). Derfor afsætter regeringen 55 mio. kr. mere til bistand til flygtninge i landet. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Når den danske regering nu afsætter 55 millioner kroner mere til at hjælpe syriske flygtninge, så er det i et forsøg på at 'gå forrest', fortæller handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

- Syrien-krisen er den absolut største humanitære krise vi har på globalt plan, siger han.

Over halvdelen af den syriske befolkning er nu tvunget til at flygte fra deres hjem.

Alene i Syrien er der ifølge handelsministeren 6,4 millioner internt fordrevne, og over 10 millioner mennesker har akut brug for humanitær bistand.

- Derfor bliver Danmark nødt til at være et af de lande, der går forrest og leverer i den her ekstraordinære krise, siger Mogens Jensen.

FN skal koordinere dansk indsats

Hvordan de 55 millioner danske kroner skal bruges til at hjælpe i Syrien, er endnu ikke afklaret.

Sikkert er det, at Danmark har tænkt sig at følge FN's anvisninger, siger Mogens Jensen.

- Vi har nu en FN-resolution i hånden, der gør, at vi kan komme ind i Syrien og Jordan. Så FN må koordinere, hvordan vi hjælper bedst, siger ministeren, der samtidig afviser at de ekstra danske penge kan blive brugt til at støtte den militære indsats i Syrien.

- Det, vi har leveret er humanitær bistand og vi har også stillet et transportfly til rådighed. Det er det, Danmark kan bidrage med indtil videre, siger Mogens Jensen.

Støttepenge kan mindske flygtningestrøm fra Syrien

I de seneste måneder har Danmark oplevet en gigantisk stigning i antallet af flygtninge fra netop Syrien.

Og for den danske regering er der også en ekstra bonus i at hjælpe syrerne med at komme ovenpå igen i deres eget hjemland, indrømmer ministeren.

  • De 100.000 mennesker, der er strømmet over grænsen til Tyrkiet, flygter, efter at Islamisk Stat har iværksat en offensiv for at indtage byen Ain al-Arab, der ligger i det nordlige Syrien - helt tæt op ad den tyrkiske grænse. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • De fordrevne venter i lange rækker for at få lov at krydse grænseovergangen. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Tyrkiske sikkerhedsfolk holder vagt ved grænseovergangen, før den blev åbnet. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Den tyrkiske regering åbnede fredag en del af landets grænse til Syrien. (Foto: © Ilyas Akengin, Scanpix)
  • Flygtningene hjælper hinaden over grænsen til Tyrkiet, efter grænsen er blevet åbnet op. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Ifølge Det Syriske Observatorium for Mennesker Islamisk Stat kørt en voldsom offensiv mod Aleppo-provinsen i Syrien, hvor det er lykkedes dem at belejre 60 kurdiske landsbyer. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • De voldsomme forhold for beboerne i de berørte byer har fået Tyrkiet til at åbne en 30 kilometer lang grænsestrækning. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Ain al-Arab er Syriens tredjestørste kurdiske by og er en vigtig del af kampen om Syriens nordlige grænse til Tyrkiet. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Lørdag var kampene mellem de kurdiske styrker og IS' krigere ikke ophørt, og Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder rapporterede om voldsomme sammenstød i området omkring Ain al-Arab. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • I løbet af de seneste to døgn har 100.000 flygtninge krydset grænseovergangen. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • 100.000 syriske kurdere er i løbet af 24 timer flygtet over grænsen til Tyrkiet, efter at den brutale gruppe Islamisk Stat har vundet frem i det nordlige Syrien. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Siden onsdag har der været gang i hårde kampe mellem kurdiske styrker og jihadister fra IS. Det oplyste Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder lørdag. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Indbyggere i byerne, som Islamisk Stat vinder kontrol over, bliver oftest stillet over for et ultimatum; de kan konvertere til islam, betale et højt beløb i beskyttelsespenge eller blive dræbt. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Af frygt for jihadisterne fra Islamisk Stat flygter kurderne fra de områder, hvor organisationen har kæmpet mod kurdiske styrker i de seneste dage. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Frygten for krigerne med de voldsomme metoder har drevet titusinder på flugt i både Irak og Syrien. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Grænsen til Tyrkiet åbnede fredag. Søndag har i omegnen af 100.000 fordrevne krydset den. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Islamisk Stats seneste lynoffensiv foregår ved Ain al-Arab, der ligger i det nordlige Syrien - tæt på den tyrkiske grænse. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
1 / 17

- Vi har set i disse tider, at der kommer flere flygtninge til Danmark. Men der er er ingen idé i, at mennesker skal flygte om på den anden side af kloden. Det handler i stedet om at hjælpe de mennesker, hvor de er. Derfor vælger vi at hjælpe i nærområderne, siger Mogens Jensen.

Han har selv besøgt flygtningelejre i det nordlige Irak og talt med nogle af flygtninge.

- Og jeg har aldrig hørt spørgsmålet, om jeg kan hjælpe dem til Danmark. Deres ønske er at komme hjem, siger han.