Forsvarsminister: Vi kæmper mod cyber-spioner 24 timer i døgnet

Det er en alvorlig trussel, at fremmede stater spionerer mod danske virksomheder og myndigheder, siger Nicolai Wammen (S).

Forsvarsminister Nicolai Wammen siger, at regeringen ikke er naiv omkring, hvor alvorlig truslen fra udelandske hackere er for Danmark. (© DR)

Den danske regering tager det meget alvorligt, at danske virksomheder og myndigheder oftere bliver angrebet af spioner, der hacker sig ind i it-systemer på jagt efter dyrebare oplysninger.

Det siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

- Det er noget, vi arbejder på 24 timer i døgnet, fordi det er en reel trussel, som Danmark her er udsat for, siger han.

Kina kan stå bag

Som DR Nyheder kunne fortælle søndag, er det et stigende problem, at fremmede stater støtter professionelle hackergrupper til målrettet at gå efter fortrolige oplysninger hos danske virksomheder og myndigheder.

Gennem flere måneder i 2012 havde biotekvirksomheden Novozymes og serverne i erhvervs- og vækstministeriet for eksempel indbrud fra udenlandske hackere.

Her kan du se 21Søndags indslag om hackerangreb mod Danmark fra fremmede stater:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:541fd6766187a209d400c020

Ifølge flere eksperter, DR Nyheder har talt med, er det ofte den kinesiske regering, der støtter hackerne.

De anklager bliver afvist af den kinesiske ambassade i København.

"Kina er selv offer for cyberangreb" og "det er meget svært at bevise, hvem der står bag disse angreb", skriver Fu Wenyan, chef for ambassadens politiske afdeling, i en mail.

Wammen vil ikke nævne navne

De konservative opfordrer alligevel regeringen til at kontakte Kina.

- Vi skal sende det klare og utvetydige signal til Kina, at vi forventer, at de vil samarbejde med os om at få det standset omgående, siger forsvarsordfører Tom Behnke (K).

Men den ide er Nicolai Wammen ikke med på:

- Jeg vil ikke gå ind i en konkret diskussion af, hvilke enkelte lande der kan være tale om, der retter angreb mod danske interesser. Men jeg kan sige, at vi på ingen måde er naive, og vi er dybt optaget af at beskytte Danmark bedst muligt, siger han.

Også den radikale forsvars- og udenrigsordfører, Zenia Stampe, understreger, at angreb mod Danmark er fuldstændigt uacceptabelt, men at man bør finde løsningen af diplomatiets vej med de pågældende lande:

- Det er en løbende dialog, der foregår bag de lukkede døre. Det er ikke en, der kommer ud i den offentlige debat. Det tror jeg ikke gavner den dialog og resultaterne af den, men vi tager truslen meget alvorligt, siger hun.

Også virksomhedernes ansvar

Både Dansk Industri og Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste opfordrer danske virksomheder til at blive bedre til at forsvare sig mod hackere.

Forsvarsministeren er enig i, at flere parter skal tage ansvar, hvis det skal lykkes at holde hackerne væk fra de dyrebare forretningshemmeligheder.

- Det er utrolig vigtigt, at virksomhederne selv gør noget for at beskytte sig, men det er også vigtigt, at vi som samfund hjælper dem til det gennem rådgivning og ved at støtte op, når en virksomhed er under angreb - uanset om den er offentlig eller privat, så vi kan sikre danske interesser og danske arbejdspladser, siger Nicolai Wammen.

Samarbejde med andre lande

Samtidig forklarer forsvarsministeren, at Danmark samarbejder med andre lande om at bekæmpe udenlandske hackere:

- Vi har et tæt samarbejde med en række andre lande om at beskytte os mod cyber-truslen, da det ikke bare rammer Danmark, men mange andre lande. Vi skal stå sammen og hjælpe hinanden, så vi er bedst muligt beskyttet.

Har din virksomhed eller den virksomhed, du arbejder i, været udsat for cyberspionage, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til nfas@dr.dk