Fremrykning af dagpengekommission dæmper ikke kritikere

Thorning vil have et nyt dagpengesystem pr. 1. januar 2016. Men det er alt for sent, hvis partiet skal beholde regeringsmagten, siger flere i baglandet.

Bjarne Laustsen er en af de mange kritiske røster på den socialdemokratiske kongres. De vil have ikke vente til 2016 med at få et nyt dagpengesystem. De vil have det nu.

Nogle kritiske socialdemokrater er måske blevet dæmpet, men helt tyst er der ikke.

For selvom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på partiets kongres i her i weekenden har annonceret en fremrykning af dagpengekommissionen, så handler den interne debat stadig rigtig meget om - ja netop dagpenge.

Fra talerstolen i Aalborg Kongres Center håber flere fra baglandet, at den socialdemokratiske top kommer op med noget bedre inden et kommende folketingsvalg. Dermed er der stadig pres på regeringen for at lempe dagpengereglerne.

- Hvis vi ikke laver en dagpengereform, så vinder vi altså ikke det næste valg. Selvom vi rykker kommissionens arbejde frem, så er de ikke færdige inden et valg, siger Katrine Evelyn Jensen, der er afdelingsformand for DSU i Mariager.

Vi har svigtet

Statsministeren sagde lørdag i sin kongrestale, at regeringen nu har bedt den såkaldte dagpengekommission om at aflevere dens endelige anbefalinger til et kommende dagpengesystem i september 2015 frem for 2016, som ellers hidtil har været planen.

Dermed mener Helle Thorning-Schmidt, at Folketingets partier kan komme hurtigere i gang med at forhandle om en ny dagpengereform, som så ville kunne træde i kraft fra 1. januar 2016.

Men skal Socialdemokraterne rette op på de ringe meningsmålinger, og dermed have chancen for at genvinde magten, så skal der reelle dagpengeløsninger til snart. Det mener blandt andre Morten Ryom, der er folketingskandidat i Aalborg.

- Jeg synes ikke, at Helle Thorning-Schmidt kommer med en løsning på dagpengespørgsmålet, siger Morten Ryom.

Det var de borgerlige partier og de radikale, der i 2010 blev enige om en nye dagpengereform, som betyder, at retten til dagpenge siden 2012 har været på to år mod fire år før reformen. Samtidig er genoptjeningsretten fordoblet fra 26 til 52 uger.

Morten Ryom savner en intern debat i partiet om dagpengene, og han kommer med en opsang til den socialdemokratiske partitop.

- Vi har svigtet vores venner og kammerater ved ikke at løse dagpengeproblemet. Det er sgu ikke i orden, siger Morten Ryom.

Udstil DF

Både Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti vil ændre de nuværende dagpengeregler - enten ved at forlænge den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, halvere genoptjeningsperioden, forlænge dagpengeretten eller indføre et konjunkturbestemt dagpengesystem.

Socialdemokraterne har med de tre partier et flertal for at ændre dagpengereglerne, og den mulighed skal partiet udforske, siger Oliver Hjeresen fra Socialdemokraterne i Roskilde.

- DF siger, at de vil ændre dagpengereglerne. Lad os nu tage DF på ordet, og hvis der ikke er andet end varm luft fra dem, så lad os da udstille dem, som de hyklere de så er. Hvis det ikke er muligt at finde et flertal for en ændring af dagpengene, så lad os da i det mindste fortælle om den socialdemokratiske politik på området, siger Oliver Hjeresen.

Han mener, at Socialdemokraterne er blevet bange for at sige noget, der ikke står i regeringsgrundlaget.

- Lad os som socialdemokrater gå til valg på socialdemokratisk politik, så har vi måske en chance for at vinde det næste valg, siger Oliver Hjeresen.

Nu legitimt at tale om dagpenge

I den socialdemokratiske folketingsgruppe er Bjarne Laustsen en af dem, der gennem længere tid åbent har slået på tromme for, at regeringen skal ændre dagpengereglerne.

For ham kom Thornings melding om fremrykningen af kommissionen som en god overraskelse.

- I går kom Helle med et rigtig godt statement. Nu er det nemlig tilladt for os alle sammen at sige, at dagpengereformen er elendig, siger Bjarne Laustsen.

Han mener dog stadig, at der er behov for mere handling.

- Det bliver lettere at overbevise vælgerne, hvis vi laver om på reformen. Vi behøver ikke vente på dagpengekommissionens anbefalinger. Vi ved ganske udmærket, hvad der skal til, siger Bjarne Laustsen.