Dagpengespørgsmål hjemsøger S-kongres: 'Partitoppen har svigtet'

Mange socialdemokrater vil være frustrerede over dagpengeproblematikken på partiets årlige kongres. Det vurderer politisk analytiker Ask Rostrup.

Helle Thorning-Schmidt (S) går en weekend i møde med fokus på dagpengespørgsmålet. (Foto: © Lars Rasborg, Scanpix)

Dagpengespørgsmålet kommer til at ligge som en dyne henover Socialdemokraternes årlige kongres i Aalborg.

I forhallen til Aalborg Kongres Center står frustrationerne i kø, og her håber flere partimedlemmer, at ledelsen vil lytte til ønsket om at bløde dagpengereglerne op.

- Dagpenge er noget af det vigtigste på dagsordenen lige nu på grund af de mange, der kommer i klemme, siger Erling Martinussen, delegeret fra Socialdemokraterne på Samsø.

Hans partikammerat sender kritik direkte mod partiets top.

- For mig at se, så er det Corydon og Helle Thorning, der svigter. De er ikke socialdemokrater, siger Poul Christensen.

Aftalen med de radikale var dårlig for os

Siden nye dagpengeregler trådte i kraft i 2012, har Socialdemokraterne fået skarp kritik fra flere sider for ikke gøre nok for at lempe reglerne.

Det var de borgerlige partier, der sammen med de radikale tilbage i 2010 blandt andet besluttede at halvere dagpengeperioden fra fire til to år.

Men med tre år i regering burde Socialdemokraterne have kæmpet for at rulle dagpengeændringerne tilbage, eksempelvis arbejdsmarkedsydelsen som man er berettiget til at få, når dagpengeretten slipper op.

Det mener Inge Vibeke Jensen, delegeret S-medlem fra Kalundborg.

- Den aftale, der blev indgået med de radikale i tårnet, var så dårlig for os, at vi ikke skulle være gået med. Vi skulle nok aldrig være gået med i regeringen, når prisen har været så høj, siger Inge Vibeke Jensen.

Også partiforeningsformand i Kerteminde Lars Neumann er skuffet over partiets håndtering af dagpengespørgsmålet.

- Mit parti skal gå ind og forhandle en ny dagpengereform. Og det skal være nu. Vi kan ikke blive ved med at have så mange mennesker, der falder ud og mister deres forsørgelse. Jeg er skuffet over ledelsens meget kontante udmelding om, at der ikke bliver gjort noget ved det, inden kommissionen har arbejdet færdig, siger Lars Neumann.

Debat har hjemsøgt partiet i flere år

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved middagstid går på talerstolen på S-kongressen, så vil hundredvis af delegerede i salen håber på, at partiformanden kommer dem i møde på dagpengeområdet.

Men det bliver ikke på den her side af finanslovsforhandlingerne, vurderer DRs politiske korrespondent Ask Rostrup.

For det andet regeringsparti Det Radikale Venstre har gang på gang slået fast, at de ikke vil være med til at rulle dagpengereformen tilbage.

- Det er et parti, der har været hjemsøgt af det samme tema i tre år. Der vil være medlemmer, det skal have afløb for deres frustrationer på talerstolen og rigtige mange vil tale om det i salen og på gangene, siger Ask Rostrup.

Han understreger, at partitoppen er under massivt pres fra flere sider.

- Regeringstoppen vil sige, at man har gjort rigtig meget ved at lappe på indfasningen eller ydelserne rundt om dagpengesystemet. Men når man har DF, SF, Enhedslisten, baglandet og fagbevægelsen imod sig, så er det klart, at presset er helt enormt for at gøre noget, siger Ask Rostrup.