Skal det alene være mistanken, der kan bruges som grundlag for, at danskere på vej i hellig krig i Syrien, kan få inddraget passet?
Det mener de radikales nye politiske leder, Morten Østergaard, og det erklærer socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, sig helt enig i. Hun vil dog kræve dokumentation, før man tager skridtet fuldt ud, og fratager danske statsborgere det rødbedefarvede pas.
Hun mener, at de to partier politisk er helt på linje, hvad angår holdningen til, hvornår passet skal inddrages.
- Det er jo fuldstændig det samme, som vi (Socialdemokratiet, red.) har sagt de seneste mange uger. Udfordringen er jo at dokumentere, at de er på vej i hellig krig. Det er der, der er en udfordring.
Direkte adspurgt til, om en dommer skal tage stilling til dokumentationen, lyder svaret:
- Lovgivningen er jo kendt i Danmark. Det er jo domstole, der afgør det. Men vi er jo et retssamfund, så man skal have en eller anden form for dokumentation.
Radikale: Mistanken er nok
Hos de radikale erkender økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, at det vil ske på baggrund af en mistanke, såfremt man fratager passet fra potentielle Syrienskrigere, forinden de overhovedet har forladt landet.
- Vi er forpligtet til at stoppe, at danske statsborgere tager til Syrien og begår alvorlige forbrydelser. Der er ingen tvivl om, at ingen danskere skal tage af sted til Syrien. Kan det ikke stoppes, skal det straffes, siger Morten Østergaard til DR Nyheder.
Regeringen forventes at fremlægge sin strategi for at stoppe rejsende til Syrien inden for de næste par uger.
I Storbritannien har man allerede indført en lignende ordning.
Over 2000 europæere menes at være draget til Syrien for at kæmpe. Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er flere end 100 danskere draget i hellig krig i Syrien og Irak.