Et nyt system til ejendomsvurderinger skal være langt mere træfsikkert end den model et ekspertudvalg har fremlagt, siger skatteminister Benny Engelbrecht.
Cirka en tredjedel af alle parcelhuse vil i fremtiden også blive vurderet forkert i forhold til salgspriserne med op til 20 procent, lyder det eksempelvis fra udvalget. Men det vil ministeren ikke være med til.
- Det skal være langt mere træfsikkert end det gamle system og end den nye model, siger Engelbrecht.
Han vil dog ikke ind på, hvor meget bedre, det nye system skal være.
Kræver større træfsikkerhed
Han hæfter sig ved, at ekspertudvalgets formand, den tidligere koncernchef i Nykredit Peter Engberg Jensen, har udtalt, at modellen kan forbedres, og at udvalget kun har udstukket de overordnede linjer.
- Så vi kan sagtens opnå større træfsikkerhed og det er også et grundvilkår for os, siger han.
Engelbrecht: Vi skal fjerne omvendt Robin Hood-effekt
I det hele taget er der flere ting, som skatteministeren gerne ser anderledes end ekspertudvalget.
Den nye database-vurdering, som ekspertudvalget har udviklet, har en systematisk tendens til at overvurdere de billigste boliger og undervurdere de dyreste, afslører rapporten.
Det betyder, at boligejere med dyre boliger får en mindre ejendombeskatning end de burde, mens folk med billige boliger kommer til at betale for meget. Og den udfordring må løses inden modellen tages i brug, mener ministeren.
- Der er en slags omvendt Robin Hood-effekt indbygget i systemet, som vi må have en klar løsning på. Den kan vi ikke leve med, siger Benny Engelbrecht.
Mangler stadig at vurdere sommerhuse og grunde
Og så er der store huller i ekspertudvalgets arbejde, som stadig ikke er afklaret. F.eks. har udvalget slet ikke nået at kigge på, hvordan man vurderer sommerhuse. Og
- Det arbejde skal vi gøre færdigt, siger han.
På trods af de store mangler, forventer Benny Engelbrecht stadig, at et bredt flertal i Folketinget kan blive enige om at benytte det nye vurderingssystem og afvente med at lave nye ejendomsvurderinger til systemet er oppe at køre i 2017.
- Vi ved godt, at vi ikke bare kan sætte det her system i gang i morgen og få det til at rulle. Og hvis de nye vurderinger, der skulle være kommet i 2016, ikke er træfsikre nok, så rammer vi socialt skævt. Og sådan et kaos vil vi ikke skabe. Derfor vil vi forlænge de nuværende vurderinger, og jeg har en klar forventning om, at få et bredt flertal i folketinget til det, siger han.