Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil have undersøgt, hvad politikere, embedsmænd og generaler kan lære af 13 års krig i Afghanistan, skriver Politiken søndag.
Krigen i Afghanistan kostede 43 danske soldater livet, mens hundredvis er blevet såret, og et ukendt antal unge danskere har fået dybe sår på sjælen.
- Vi skal kunne lære af det, vi har gjort godt, og det, vi har gjort mindre godt. Det skylder vi soldaterne, de pårørende og danskerne, siger Martin Lidegaard.
Nærmere detaljer skal først aftales
Udenrigsministeren vil dog ikke lægge sig fast på, hvem der skal udføre evalueringen, eller hvordan den skal foregå, før sagen er drøftet med partierne bag Afghanistan-indsatsen. Men det vil blive både den civile og den militære indsats og samspillet mellem de to, der skal under lup.
Danmark har i alt brugt omkring 20 milliarder kroner i landet på den militære og civile indsats.
Ikke spørgsmålstegn ved krigsdeltagelse
- Jeg vil personligt ikke sætte spørgsmålstegn ved, om det var nødvendigt at gribe ind. Men det er ikke det samme, som at vi ikke skal lære af både gode og dårlige erfaringer, siger Lidegaard.
Regeringens beslutning bliver godt modtaget af de konservatives forsvarsordfører, Lene Espersen, og SF's Holger K. Nielsen.
Venstre i tvivl
Troels Lund Poulsen fra Venstre er mere tøvende. Han peger på, at det kræver enighed blandt partierne, men han er åben over for idéen.
- Nu skal vi blive enige om, hvordan arbejdet skal laves, og så må vi se på, hvem der skal gøre det, siger Troels Lund Poulsen.
For 14 dage siden sagde De Konservative og Enhedslisten til Dagbladet Information, at partierne var klar til en uvildig undersøgelse af krigsindsatsen i Afghanistan. Flere soldater fra både ind- og udland har overfor avisen kritiseret indsatsen og bedt om, at politikerne tager ved lære af hele operationen.
Også regeringspartiets De Radikales forsvarsordfører Zenia Stampe bakkede for to uger siden op om ønsket om en uvildig undersøgelse.
Der er i forvejen nedsat en kommission, der skal afdække krigsindsatsen i Irak og Afghanistan og blandt andet undersøge krigens love, fangeoverdragelser og grundlaget for krigsførelsen.
/ritzau/