Kræft skal opdages tidligere, og langt flere skal overleve en kræftsygdom.
Sådan lyder det blandt andet i et internt arbejdspapir fra regeringen, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.
Dokumenterne, som altså er et foreløbigt udspil, er en del af det samlede sundhedsudspil, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bebudede i weekenden, da hun kom tilbage fra sommerferie.
Af arbejdspapirerne fremgår det, at regeringen giver en samlet tilførsel på fem milliarder kroner til det danske sundhedsvæsen frem mod 2018. Heraf en milliard kroner til at opdage kræft tidligere.
Tid skal vindes
I 2012 døde cirka 16.000 danskere af kræft, og det er for mange, mener regeringen.
En del af det foreløbige udspil er, at praktiserende læger skal være hurtigere til at opdage sygdommen, og her afsættes der penge til at mindske den tid, der tabes mellem den første mistanke om kræft og den endelige diagnose.
Regeringen lægger op til, at den praktiserende læge skal have lettere adgang til at henvise direkte og bestille tid til undersøgelser på sygehuset inden for ganske få dage.
Det foreløbige arbejdspapir lægger herudover også op til, at antallet af patienter, der overlever en kræftsygdom, skal stige med 25 procent frem mod 2025.
Det svarer til, at syv ud af 10 kræftpatienter fortsat er i live fem år efter, at kræftdiagnosen er stillet. Det vil i såfald betyde, at cirka 5.000 flere patienter om året overlever i minimum fem år efter, at de har fået kræft.
I arbejdspapiret lægger regeringen også op til at afsætte flere penge til en styrket indsats for kræftramte børn.
Øget antal af kræftpatienter
Undersøgelser viser, at antallet af kræftpatienter vil stige over de næste 10-15 år.
En stor del af stigningen skyldes først og fremmest, at befolkningen bliver ældre, og at risikoen for at få kræft stiger eksponentielt med alderen.
Det forventes, at regeringen fremlægger sit endelige, samlede sundhedsudspil i løbet af de kommende uger, og derfor kan der ske ændringer i forhold til arbejdspapiret.
Ifølge DR Nyheders oplysninger har de interne arbejdspapirer dog for få dage siden været behandlet på et forberedende møde til regeringens magtfulde Koordinationsudvalg, hvor de mest centrale beslutninger bliver taget af en række ministre.
Hverken sundhedsminister Nick Hækkerup (S) eller regeringens sundhedsordførere har ønsket at kommentere oplysningerne, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.