Den kommende dagpengekommission skal vurdere "fordele og ulemper ved at gøre dagpengesystemet mere fleksibelt i forhold til skiftende konjunkturer".
Det fremgår blandt andet af kommissoriet, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har præsenteret fredag eftermiddag.
Det betyder derfor også, at man kan kigge på længden af dagpengeperioden, altså om den eventuelt skal gøres længere i perioder med finansiel krise og kortere i perioder, hvor hjulene i samfundet kører hurtigere.
Ført til store diskussioner
Netop længden af dagpengeperioden har været et voldsomt politisk emne siden gennemførelsen af den seneste reform af området, hvor dagpengeperioden blev halveret.
Dog må forslagene ikke bevæge sig uden for de overordnede rammer af det gamle system, fremgår det af kommissoriet.
- Det er en central betingelse, at anbefalingerne ikke må indebære højere strukturel ledighed, lavere strukturel beskæftigelse, svækkelse af de strukturelle offentlige finanser eller den finanspolitiske holdbarhed, står der.
Nuværende aftale gav forringelser
Den nuværende aftale på området blev stemt igennem af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og det nuværende regeringsparti Radikale Venstre i 2010, og det har blandt andet betydet, at dagpengeperioden er blevet forkortet fra fire til to år.
Længden af perioden og mængden af personer, der blev ramt af forringelserne, har været en af den nuværende SR-regerings store problemsager, da den nye regering, da den kom til i 2011, valgte at overtage aftalen, selvom Socialdemokraterne i sin tid faktisk stemte imod den.
Siden har man lavet en række delaftaler for at dæmme op for virkningerne af reformen, som har ramt hårdt på grund af den finansielle krise og manglen på job.
Økonomiprofessor skal kulegrave
Kommissionen, der ledes af økonomiprofessor Nina Smith, skal senest aflevere sine anbefalinger ved udgangen af 2015, hvilket altså først bliver efter et kommende folketingsvalg.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ser frem til kommissionens arbejde:
- Vi skal sikre, at dagpengesystemet fortsat kan være et pålideligt sikkerhedsnet i et moderne arbejdsmarked, siger hun i en pressemeddelelse.
/ritzau/