Vækstplan: Havvindmøllepark udskydes i to år

Vindmølleindustrien kommer til at betale en del af prisen for lavere energiafgifter i skitse til ny vækstplan.

Havvindmøllerne ved Kriegers Flak må formentlig vente to år mere. (© DONG Energy)

Opførelsen af Danmarks største havvindmøllepark, Kriegers Flak, skulle efter planen have været i gang inden 2020, men nu bliver havvindmølleparken formentlig udskudt.

I hvert fald er regeringen og Venstre enige om en skitse til en ny vækstplan, som nedsætter PSO-afgiften med 13,2 milliarder kroner. Den udgift skal blandt andet finansieres ved at sætte tempoet for opførelsen af Kriegers Flak ned.

Kritiseres af verdensnaturfonden

Det virker ejendommeligt, at man i en vækstplan undergraver fundamenterne for vækst i den grønne sektor, lyder det i en kommentar fra WWF Verdensnaturfonden.

- Vi er meget skuffede over, at regeringen og oppositionen forsinker den grønne omstilling med en udskydelse af vindmølleparken Kriegers Flak og dermed bringer tvivl om, hvorvidt energiforligets målsætninger kan nås.

- Vi må nu efterspørge væsentlige, grønne forbedringer på en række andre områder, hvis vi ikke skal sakke bag ud på klimaområdet og sætte det grønne erhvervsliv førerposition over styr, siger Hanne Jersild, seniorrådgiver på klima- og energiområdet i WWF.

Skal godkendes af støttepartier

Ifølge energiforliget skal parken blive Danmarks største havvindmøllepark med CO2-fri strøm. Målet er, at parken samlet set bliver på 600 megawatt.

Spørgsmålet er nu, om Enhedslisten og SF, der også er med i energiforliget vil acceptere, at opførelsen af parken bliver udskudt med to år.

Regeringen og Venstre er samtidig enige om, at de kystnære vindmøller skal underlægges et prisloft. Samtidig reduceres det kommende udbud af kystnære vindmøller fra 500 MW til 400 MW. Dermed er der lagt op til mindre vindenergi fra denne type møller.

Parterne er også enige om at reducere støtten til vindmøller på land med i alt omkring 100 millioner kroner frem mod 2020.

Årsagen til besparelserne er, at parterne i stedet har valgt at lempe den såkaldte PSO-afgift (Public Service Obligations), der er en grøn elafgift for forbrugere og virksomheder. Pengene fra afgiften støtter udbygning med vindmøller, biomasse og biogas.

/ritzau/