Danske politikere åbner for ny militær intervention i Irak

Der skal sættes ind over for islamister på fremmarch, men det hele afhænger fuldstændig af USA, siger S og V.

John Dyrby Paulsen (S) og Søren Pind (V). (© Folketinget)

Et dansk bidrag til en mulig militær intervention i det uroplagede Irak kan komme på tale, hvis USA går forrest.

Sådan lyder det nu fra Socialdemokraterne og Venstre, som er åbne for at støtte en eventuel intervention i Irak, men det afhænger fuldstændig af USA, siger de to partiers udenrigsordførere samstemmende.

Præsident Barack Obama holder foreløbig alle muligheder åbne i forhold til at gribe ind i den eskalerende konflikt i Irak, så Danmark må indtil videre afvente amerikanerne.

- Danmark skal ikke gøre noget alene. Vi sender ikke danske soldater ned for at beskytte Bagdad. Det bliver i en international sammenhæng, hvis vi skal gøre noget, og der er det ikke os, der har førertrøjen på, siger udenrigsordfører John Dyrby Paulsen (S).

- Det bliver et spørgsmål, om USA vil gøre noget i Irak, og så kan det være, at de spørger nogle alliancepartnere i Nato, om de vil hjælpe, og så må vi se på den situation, siger han.

Pind: Vi kan ikke tillade opbygningen af en terrorstat

Venstres Søren Pind er enig i, at Danmark må afvente en eventuel amerikansk henvendelse, før man tager stilling til en mulig militær indgriben over for de militante islamisters fremmarch i Irak, hvor man har indtaget flere byer og tilsyneladende er på vej mod hovedstaden Bagdad.

- Men vi kan ikke tillade opbygningen af den terrorstat, der lægges op til. USA vil støtte det irakiske styre med flere våben, men jeg ved ikke, om det er nok. Det spørgsmål må henstå, siger Søren Pind.

- Vi må se, om amerikanerne henvender sig. Så må vi tage stilling til det, siger han.

SF: Det skyldes Vestens fejlslagne krig

Hos SF afviser udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister, Holger K. Nielsen, dansk deltagelse i en eventuel militær intervention.

Det har vi uden held prøvet før, og den nuværende situation i Irak er en direkte konsekvens af de vestlige landes invasion af Irak i 2003, lyder det.

- Irak-krigen er en væsentlig årsag til, at ISIS (Den Islamiske Stat Irak og Syrien, red.) nu har så let ved at rykke frem. Vi var imod dengang på grund af, at det ville skabe kaos i regionen. Det var en stor fejl, og det ser vi resultat af nu, mener Holger K. Nielsen.

S og V: Årsagen er Syrien

Den analyse deler man imidlertid hverken hos Socialdemokraterne eller Venstre.

- Jeg mener grundlæggende, at det i meget højere grad har handlet om, at man ikke har håndteret Syrien-konflikten, som influerer resten af regionen, siger Søren Pind

Derfor kan man heller ikke sige, at Danmark i 2007 forlod Irak for tidligt, siger Søren Pind. Det er John Dyrby Paulsen enig i.

- Det er syv år siden, og situationen er en helt anden nu. Ingen kunne forudse, hvad der ville ske i Syrien, så man kan ikke bruge den nuværende situation til at blive kloge på, hvad man skulle have gjort anderledes for syv år siden, siger John Dyrby Paulsen.

DF: Iraks regering ligger som den har redt

Den irakiske regeringshær meldes fra flere sider i opløsning, og de islamistiske oprørere har i flere byer ikke mødt nogen modstand fra hæren.

Hos Dansk Folkeparti mener udenrigsordfører Søren Espersen, at Iraks regering med den shiamuslimske premierminister Nouri al-Maliki i spidsen ligger, som han selv har redt.

Maliki har været for dårlig til at inddrage den sunnimuslimske del af befolkningen i genopbygningen af Irak, og det giver bagslag nu, lyder det.

- Nouri al-Maliki har gjort alt, hvad han kan for at undertrykke sunnimuslimerne i Irak, ligesom Saddam Hussein undertrykte shiamuslimerne. Det er sådan en arabisk sygdom. Så snart, man får magten, gælder det om at undertrykke oppositionen, siger Søren Espersen.

- Vi har forsøgt at forklare, hvor vigtigt demokrati er, men Maliki er fuldstændig ligeglad. Han er en type, som bare vil jokke på dem, som er anderledes end sig selv. Han støtter sig til præstestyret i Iran, og de er også en folk gangstere, siger han.

Udenrigsminister vil ikke udelukket noget som helst

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger, at det danske udenrigsministerium er i "højeste beredskab" i forhold til situationen i Irak, men ligesom Barack Obama holder regeringen alle muligheder åbne.

- På nuværende tidspunkt kan man ikke udelukke noget som helst, men man kan heller ikke give tilsagn om noget som helst, for situationen er rent ud sagt kaotisk, og vi har brug for at danne os overblik over, hvad der sker, siger Martin Lidegaard.

Martin Lidegaards franske kollega, Laurent Fabius, understregede torsdag, at verdens ledere hurtigst muligt må reagere på islamisternes offensiv.

- ISIS' fremfærd sætter Iraks sammenhold i seriøs fare. Det udgør en alvorlig trussel for stabiliteten i hele regionen. Det er bydende nødvendigt, at det internationale samfund tager sig af situationen, sagde Fabius.

Hundredtusindvis af mennesker er sendt på flugt på grund af kampene, og flere meldes dræbt.