Det var forkert, at Danske Regioner ikke begyndte at samle data sammen om bivirkningerne ved fedmeoperationer, da man for alvor begyndte at operere mod fedme i Danmark tilbage i 2005.
Det erkender formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), der også er regionsrådsformand i Region Nordjylland.
- Vi kan se, at her er et område, vi ikke har fået fyldt ud tilbage i midten af 00erne, siger hun.
- Kræft-området var vigtigere
Sundhedsstyrelsen anbefalede både i 2005, 2007 og 2009, at der blev oprettet en database over komplikationer ved fedmeoperationer, men først i 2010 kom databasen til verden.
På det tidspunkt var mere end 11.000 danskere blevet opereret, og adskillige havde fået alvorlige bivirkninger.
Databasen blev ikke til noget i de første år, fordi der ikke blev foretaget særligt mange fedmeoperationer i begyndelsen, forklarer Ulla Astman.
- Derfor stod det ikke øverst på vores to do-liste. Der var mange andre ting blandt andet på kræftområdet, der stod højere på listen i forhold til at prioritere, hvad der skulle laves først, og vi kunne heller ikke lave alting på en gang, siger hun.
Færre under kniven
Overlæge og vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, mener, at hvis man tidligere havde kendt til bivirkningerne gennem en database, var der nogle af de godt 11.000 opererede patienter, der ikke skulle have været under kniven.
- Der er patienter, vi ikke kan gøre raske igen, og de betaler en meget høj pris, siger Torben Mogensen.
Ulla Astman lover nu, at der skal rådes bod på sagen. Selvom databasen i dag er oprettet, kan den blive endnu bedre til gavn for de opererede og kommende patienter.
- Efter sommerferien går vi i gang med at få udvidet vores vidensindsamling og vores databaser og får lavet et bedre kvalitetsoverblik. På den måde kan vi bedre følge op på udviklingen i forhold til de patienter, der er opereret for fedme, siger hun.