Er den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir ved at spise sig ind på lokale foreninger i Danmark?
Det vil Venstre og Dansk Folkeparti have undersøgt.
Forslaget kommer, efter at organisationen angiveligt har sat sig på magten i fodboldklubben i Brøndby Strand Idrætsklub.
Venstre er bekymret
- Jeg synes, det er mærkeligt, at Brøndby Strand Idrætsklub nu har en formand, der er erklæret aktiv i Hizb ut-Tahrir, som er erklæret modstander af demokrati, og jeg er bekymret for, hvad der sker med de unge mennesker, der har deres daglige gang i boldklubben, siger Venstres folkeskoleordfører Karen Ellemann, der er medlem af Folketingets integrationsudvalg og valgt i Brøndby.
Hun og Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, har derfor spurgt både kulturminister Marianne Jelved (R) og socialminister Manu Sareen (R), om regeringen vil kortlægge Hizb ut-Tahrirs indflydelse i lokale foreninger i Danmark.
DF: Kom i gang
Regeringen henviser til, at den allerede er i gang med at kortlægge antidemokratiske og ekstremistiske miljøer i Danmark, men ifølge Dansk Folkeparti burde regeringen lytte til Venstres forslag.
- Der er ikke nogen grund til at vente med det, det er bare om at komme i gang, siger integrationsordfører Martin Henriksen (DF), der ser flere formål med en registrering.
- Man burde bruge det til dels at se, hvor de har deres fangarme ude, hvor de påvirker unge mennesker, og så til at diskutere, hvordan vi politisk kan sørge for at få dem ud af foreningslivet igen, siger Martin Henriksen.
Offentlig liste
Står det til ham burde opgørelsen ligefrem være offentlig.
- Der er grænser for, hvad man kan tillade sig i et demokrati, og den har Hizb ut-Tahrir for lang tid siden krydset, siger han.
Ifølge Martin Henriksen kunne man for eksempel standse tilskuddet til foreningerne, hvis det viser sig, at Hizb ut-Tahrir-medlemmer sidder på magten.
Brøndby Strand Idrætsklub består af fire selvstændige afdelinger. Det er den ene del, fodbold-afdelingen, som Hizb ut-Tahrir har sat sig på.