Flere timer på legepladsen med ungerne eller mere tid i sofaen foran fjernsynet.
Står det til Enhedslisten, skal de danskere, der har et job, have mulighed for at arbejde mindre.
Det skal bekæmpe nedslidning og stress og samtidig give plads til flere på arbejdsmarkedet.
- Jeg synes, det er svært at forstå, at vi på den ene side har tusindvis af børnefamilier, som er ved at knække midt over af stress, og som ikke kan få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen, samtidig med at vi har mange tusinde mennesker, der drømmer om at få et job, men som ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.
Tre forslag til at dele arbejdet
Budskabet kommer på dagen, hvor Enhedslisten tager hul på sit tre dage lange politiske årsmøde.
Konkret lægger Enhedslisten tre forslag på bordet til, hvordan danskerne kan dele det arbejde, der er.
- •
Bedre mulighed for orlov. Enhedslisten vil genindføre de orlovsordninger, der eksisterede under Nyrup-regeringen, som gav personer i arbejde ret til at tage orlov til uddannelse eller forældreorlov på dagpengesats. Til gengæld fik ledige mulighed for at få en fod ind på arbejdsmarkedet.
- •
Genindførelse af "skraldemandsmodellen". Skraldemændene i Aarhus foreslog i 1990'erne at lade fem mand gå sammen om fire mands arbejde for at forhindre tab af arbejdspladser. Det vil Enhedslisten genindføre.
- •
En kortere arbejdeuge. Enhedslisten opfordrer arbejdsmarkedets parter til at fokusere mere på fritid, fremfor altid at fokusere på løn.
- Jeg synes da, det er helt oplagt, at man til overenskomstforhandlingerne ude i fagforeningerne begynder at diskutere, om det, man prioriterer hver eneste gang, skal være at få mere i lønningsposen, eller om det her med mere fritid skal rykke højere op på dagsordenen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Radikale afviser Enhedslistens forslag
Hos de Radikale deler arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq ønsket om færre stressede børnefamilier, men vejen til det er ikke mindre arbejde, siger han.
I stedet skal produktiviteten øges og flere ind på arbejdsmarkedet.
- I mange tilfælde er ledige og arbejdsløse mere ramt af stress end dem, der har et arbejde, så det, der er vigtigt for os, er, at flere kommer i beskæftigelse, så de kan realisere deres gode liv, siger Nadeem Farooq.
Han mener, at Enhedslistens forslag vil gå ud over velfærden.
- Økonomisk vækst er ikke et mål i sig selv, men det handler om, at vi får råd til vores velfærd, siger han.
Professer: Vi bliver fattigere
Det argument får opbakning af arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der er professor ved Aalborg Universitet.
- Hvis vi arbejder mindre, så bliver der produceret mindre, så falder vores indkomster, så bliver vi på sin vis også fattigere, og så bliver der råd til mindre velfærd i den offenlige sektor. Det er en grundlæggende økonomisk sammenhæng, siger han.
De Radikales forslag om øget produktivitet ser han dog heller ikke som løsningen.
EL afviser kritik
- Hvis vi skal have mere fritid, skal vi producere mere pr time, og det kan også stresse, siger Flemming Ibsen.
Johanne Schmidt-Nielsen køber ikke argumentet om, at vi ikke kan få råd til velfærden.
- Efterhånden har vi faktisk så meget velstand i vores samfund, er der ikke er behov for, at vi bliver rigere, rigere og rigere, siger hun.