FTF om beskæftigelsesreform: Kortuddannede betaler for ufaglærte

Fysioterapeuter, pædagoger og lærere betaler ufaglærtes uddannelse, siger FTFs formand, Bente Sorgenfrey.

Fysioterapeuter, lærere og pædagoger betaler gildet i regeringens beskæftigelsesreform, mener Bente Sorgenfrey, formand for fagforbundet FTF.

Fysioterapeuter, lærere og pædagoger betaler gildet i regeringens beskæftigelsesreform.

Det mener hovedorganisationen FTF, hvis ledige medlemmer mister seks ugers selvvalgt uddannelse, mens ufaglærte ledige får 80 procent i dagpenge og 20 procent i lån til at uddanne sig til faglærte i to år.

- I dag har FTFs sygeplejerske, pædagog eller bygningskonstruktør ret til seks ugers selvvalgt uddannelse. Det forsvinder. Det er klart en forringelse i forhold til lediges FTFeres vilkår. Det er ikke særlig hensigtsmæssigt for ledige skolelærere eller pædagoger, siger Bente Sorgenfrey.

Hun blev tirsdag orienteret af regeringen sammen med LO-bosserne.

Vil kæmpe for selvvalgt uddannelse

Derfor vil FTF kæmpe med næb og kløer for at ledige FTFere fortsat får seks uger selvvalgt uddannelse. Selv om LOs formand, Harald Børsting, roser reformen, rammer den også socialpædagoger i LO-forbund, påpeger hun.

- Kortuddannede betaler en del af gildet, siger Bente Sorgenfrey.

Hun støtter, at a-kasserne fremover kan formidle job til ledige i det første halve år. Staten kan spare en halv milliard kroner, hvis a-kasser formidler alle job til ledige i stedet for kommunernes jobcentre, så reformen sparer kun staten for et mindre beløb, påpeger hun.

Gaver før 1. maj

Mens ufaglærte ledige fremover får 80 procent af dagpengene i to år til at blive faglærte, har FTFs medlemmer betalt deres uddannelse med den lavere SU, påpeger Bente Sorgenfrey.

- Mine medlemmer har klaret uddannelse på SU. Også de, der er lidt oppe i årene og har stiftet familie, siger FTFs formand.

Spørgsmål: - Har regeringen åbnet en gavebod for fagforeningerne dagen før 1. maj?

- Det er klart, at der er tænkt over, at man skal bruge mange af de positive elementer til at markere sig 1. maj, siger Bente Sorgenfrey.

/ritzau/