Regeringen vil bruge halv milliard om året på arbejdsløse

Mere uddannelse til arbejdsløse er en central del af regeringens udspil til en beskæftigelsesreform, som præsenteres onsdag.

16.500 vil kunne få gavn af det uddannelsesløft, som regeringen lægger op til. (Foto: © Søren Bidstrup, Scanpix)

Der skal hvert år bruges knap en halv milliard kroner yderligere på at uddanne arbejdsløse danskere.

Det bliver en central del af det udspil til en beskæftigelsesreform, som regeringen præsenterer i morgen ved middagstid. Det erfarer DR Nyheder.

Pengene skal først og fremmest målrettes de arbejdsløse, som har den korteste uddannelse, fremgår det af udspillet.

16.500 arbejdsløse kan få gavn af uddannelsesløft

Derudover lægger regeringen op til, at arbejdsløse over 30 år, som enten er ufaglærte eller har en forældet uddannelse, skal have muligheden for at få et "reelt uddannelsesløft" eller et sporskifte på 80 procent af dagpengesatsen.

De arbejdsløse skal derudover have muligheden for at låne op til 100 procent af den hidtidige dagpengesats.

Uddannelsen må i alt vare op til to år, og ifølge regeringen vil 16.500 arbejdsløse kunne få gavn af uddannelsesløftet frem til 2020.

Det er de enkelte kommuner, der efter en dialog med den arbejdsløse skal beslutte, om der skal sættes gang i et uddannelsesløft til den pågældende.

Regeringen vil lave "positivliste" over jobrettede uddannelser

Samtidig vil regeringen lave en ny ordning med seks ugers jobrettet uddannelse, som skal erstatte den nuværende ordning med seks ugers selvvalgt uddannelse.

Ordningen skal målrettes både ufaglærte og faglærte arbejdsløse samt arbejdsløse med en kort vidergående uddannelse.

Regeringen vil i den forbindelse lave en såkaldt "positivliste" over jobrettede uddannelser, som de arbejdsløse kan vælge ud fra, når de bliver en del af ordningen.

Venstre: Vi ser kritisk på regeringens forslag

Hos Venstre forholder man sig kritisk over for regeringens udspil, siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V).

- Vi vil se kritisk på de forslag, regeringen kommer med. Det handler om, at der er en effekt forbundet med de tiltag, vi gør over for de ledige, siger Hans Andersen.

- For Venstre handler det om at få de ledige hurtigere i job, og der vil vi gerne se på, om de målrettede uddannelser kan bruges. Men effekten skal være til at se, siger han.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil fremlægge regeringens udspil til en kommende beskæftigelsesreform i morgen.

Det vil ifølge DR Nyheders oplysninger desuden fremgå af udspillet, at A-kasserne får ansvaret for ledige under 30 år i de første seks måneder, hvilket dermed går imod Carsten Koch-udvalgets anbefalinger om at sende de ledige direkte over i jobcentrene.