Analytiker: Genoptjeningskrav bliver vigtigt i valgkampen

Genoptjeningskravet for dagpenge bliver blandt de vigtige emner til finanslovsforhandlingerne og i en kommende valgkamp, siger DR's politiske analytiker.

Genoptjeningskravet for dagpenge vil blive vigtigt i en kommende valgkamp, vurderer DR's politiske analytiker, Jens Ringberg. (© DR)

SF, Enhedslisten, fagbevægelsen og nu også en række socialdemokratiske lokalformænd vil have den periode, man skal arbejde for at genoptjene retten til dagpenge, halveret.

Dermed bliver genoptjeningsretten et vigtigt emne, både når finansloven for næste år skal forhandles, og når valgkampen skydes ind, vurderer DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Det er noget, der kommer til at optage os alle sammen, for SF vil have det lavet om, Enhedslisten vil have det lavet om, og fagbevægelsen vil have det lavet om, siger han.

Med dagpengereformen fra 2010 blev genoptjeningskravet forlænget fra et halvt til et helt år - og samtidig blev den periode, man kan modtage dagpenge halveret fra fire til to år.

Som en kat, der har fået en skål mælk

En stor del af det socialdemokratiske bagland ønsker genoptjeningskravet halveret. DR Nyheder har modtaget svar fra 74 af de omkring 250 socialdemokratiske lokalforeningsformænd, og 62 af lokalformændene mener, at genoptjeningsperioden bør halveres.

Kun 8 lokalforeningsformænd mener ikke, den bør ændres.

Den udmelding fik fredag morgen SF-formand Pia Olsen Dyhr til at vejre morgenluft for forslaget om en kortere genoptjeningsperiode ved de kommende finanslovsforhandlinger.

- Vi vil gå til finanslovsforhandlingerne og sige til regeringen, at det er noget af det, vi gerne ser, hvis vi skal stemme for finansloven – og så er det jo godt, at de (lokalformændene, red.) bakker os op, sagde Pia Olsen Dyhr tidligere i DR2 Morgen.

Og ønsket om en kortere genoptjeningsperiode er da også lidt af en gave for SF-formanden, siger Jens Ringberg.

- Hun lignede jo lidt en kat, der havde fået en skål mælk, da hun var herinde før (i DR2 Morgen-studiet, red.), siger han.

Umiddelbart ingen ændringer på vej

For øjeblikket arbejder en ekspertgruppe - under ledelse af tidligere skatteminister Carsten Koch - på at gentænke både dagpengesystemet og indsatsen over for de ledige. Første del af gruppens arbejde kom tidligere i år, anden og sidste del følger til efteråret.

Og før dét arbejde ser dagens lys, ændrer regeringen ikke kurs, vurderer Jens Ringberg:

- Jeg tror ikke, at Pia Olsen Dyhr eller andre skal være for optimistiske om at få ændringer af genoptjeningsperioden lige nu. Men det er et tema, der vil fylde, når Carsten Koch-udvalget afleverer sit næste arbejde og i den næste valgkamp, siger han.