Socialminister sender breve til kommuner om jihadister

Manu Sareen vil takle udfordringen med danskere, der rejser til Syrien for at deltage i borgerkrigen, med breve og handlingsplan.

(Foto: © Marie Hald)

De danske kommuner vil i disse dage modtage et brev fra Socialministeriet med information om mulighederne for at forhindre, at danskere rejser til Syrien for at deltage i borgerkrigen.

- Kommunerne skal opfordres til at bruge de værktøjer, de har, og også være opmærksom på, at der er den her slags udfordringer, for det er alt andet lige nyt, at vi ser det i Danmark, siger socialminister Manu Sareen (RV).

Brevene vil blandt andet indeholde information om "hele forebyggelsestanken", der handler om at få skolen, politiet eller andre myndigheder til at træde til ved tegn på radikalisering.

Socialministerens melding kommer, efter at den tidligere folketingspolitiker Naser Khader har opfordret sine tidligere kolleger på Christiansborg til at lave en national handlingsplan for danskere, der rejser til Syrien.

- Der er flere og flere unge, der flirter med tanken om at tage til Syrien, og nogen tager faktisk derned og dør. Det er dybt bekymrende i forhold til sikkerhedstruslen, for kan man finde på at sprænge sig selv i luften i Syrien, kan man også finde på det i Danmark, siger Naser Khader.

Handlingsplan på vej efter sommer

Manu Sareen slår fast, at det er noget, som både han og justitsminister Karen Hækkerup (S) tager meget alvorligt, og de har derfor sat gang i en kortlægning af de ekstremistiske miljøer.

- Vi kan se nogle nye udfordring, blandt lader mange unge mennesker sig inspireret af "cyberjihad" på internettet, og mange af de udfordringer kræver nye løsninger, siger han.

Kortlægningen skal munde ud i en handlingsplan, som de to ministre vil præsentere efter sommerferien, men hvad den konkret vil komme til at indeholde er ifølge Manu Sareen endnu for tidligt at sige noget om.

Vil ikke afvise lovændring

Naser Khader mener, at første skridt bør være at gøre det helt ulovligt for unge at tage til Syrien og og deltage i borgerkrigen.

I dag kan unge nemlig kun straffes, hvis det kan dokumenteres, at de kæmper på terrororganisationers side, lader sig træne til terror eller på anden måde overtræder straffeloven.

- De unge kan i princippet retsforfølges, men der er ikke nok lovhjemmel til at gøre det. Derfor bør man ændre loven og afprøve nogle sager med den eksisterende lovgivning, siger Naser Khader.

Og Manu Sareen vil ikke afvise, at handlingsplanen også kommer til at kigge på lovplanen.

- Det er jo vigtigt, at vi bruger de værktøjer, vi finder nødvendige, men det er vi jo nødt til at gøre på baggrund af den viden, som vi får fra kortlægningen, siger han.

SF: Tidligere krigere skal være rollemodeller

SFs integrations- og retsordfører, Karina Lorentzen, er ikke afvisende overfor at diskutere en national strategi for danskere, der rejser til Syrien.

- Jeg synes faktisk, man gør rigtig meget for at komme det her problem til livs, men vi kæmper jo med, at vi ikke rigtig ved, hvad det er, der får de her unge til at tage af sted. Og jeg tror ikke, man har fundet den rigtige løsning endnu, siger hun.

Karina Lorentzen er positiv omkring Naser Khaders forslag om en hotline, der kan fungere som én indgang til de mennesker, der står med en pårørende på vej af sted.

Hun tror dog, det vil være langt bedre at bruge nogle af dem, der vender tilbage fra Syrien, fordi de netop har prøvet det selv.

- De har jo fortrudt og forstået, at det var en farlig handling med nogle farlige konsekvenser. Så de kan på en troværdig måde gå til de her unge, der drømmer om at tage til Syrien, og tale dem ud af det, fordi de har den troværdig, at de har været af sted og har fortrudt, siger hun.