Medlemmerne af EU-Parlamentet har netop godkendt EU's kommende bankunion, der skal sikre bedre kontrol med Europas banker i fremtiden.
Ifølge DR's EU-korrespondent Ole Ryborg, der følger sagen i parlamentet, indeholder aftalen en række elementer, der kan minde lidt om den danske model:
- Man laver et europæisk finanstilsyn, lige som vi kender det fra vores nationale finanstilsyn. Der laves regler for hvornår man skal redde banker eller lukke dem.
- Der skal laves en europæisk redningsfond for banker, hvor banker i Europa skal indbetale pengene til fonden. Dermed skal det i fremtiden ikke være skatteborgerne, der skal betale for at redde en bank.
- Endelig laver man en europæisk indskudsgarantiordning. Den ligner den vi har i Danmark i dag, hvor alle bankkunder er garanteret mindst de første 750.000 kroner, de har stående på deres konti.
Kræver flertal i Folketinget
Bankunionen gælder først og fremmest Euro-landene, men de øvrige EU-lande har mulighed for at komme med. Hvis Danmark skal være med, skal der være flertal for det i Folketinget.
Ole Ryborg vurderer at konsekvensen for forbrugerne afhænger af den videre udvikling.
- Hvis det europæiske finanstilsyn kommer til at fungere og bliver noget, man har stor tillid til i den internationale finansverden, kan det være et blåstempel at være kontrolleret af det.
- Dermed kan det blive billigere for en bank at låne penge og i sidste ende kan det blive lidt billigere for forbrugerne at låne penge, hvis landet er med i bankunionen.
Men da det er usikkert, om det hele vil fungere efter hensigten, er der ingen garanti for at prisen kan falde, understreger DR's EU-korrespondent.
Kun SF vil med indtil videre
Omvendt så vil dansk deltagelse i bankunionen også betyde, at danske banker skal være med til at betale for at redde banker i andre EU-lande og at det i sidste ende bliver en europæisk myndighed der skal bestemme, om en dansk bank i vanskeligheder skal reddes eller lukkes.
SF har i dag som det første parti opfordret til at Danmark tilslutter sig bankunionen.
Partiets EU-parlamentariker Margrete Auken og EU-kandidat Teis Volstrup mener, det er vigtigt at være med for at få indflydelse.
Foreløbig står SF dog alene med det synspunkt.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) mener det er for tidligt at træffe en beslutning, og den samme melding kommer ifølge Ritzau fra både de Radikales og Socialdemokraternes spidskandidater til EU-parlamentsvalget.