Vindmølleindustrien: DFs vaklen er skadelig for private virksomheder

Dansk Folkeparti løber fra deres aftale ved at sige, at havvindmølleparker kan blive droppet. Det mener vindmølleindustrien.

To nye havvindmølleparker er på vej - hvis ikke politikerne ændrer i energiaftalen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Danske virksomheder er nødt til at kunne stole på, at en aftale er en aftale.

Det siger Vindmølleindustrien, som er overrasket over, at Dansk Folkeparti er klar til at droppe en ellers planlagt havvindmøllepark, hvis det kan give plads til afgiftslettelser for erhvervslivet.

- Den her vaklen frem og tilbage, hvor Dansk Folkeparti det ene år er et grønt parti og måneden efter er modstandere af en grøn omstilling, er skadeligt for de private virksomheder. De lægger investeringsplaner efter, at der er lavet en aftale om havvindmølleparker, siger Jan Serup Hylleberg, direktør i Vindmølleindustrien.

DF: Går ikke ud over udviklingen

Det er Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Mikkel Dencker, der nu entydigt siger, at havvindmølleparkerne ikke er fredet, hvis Folketingets partier åbner op for en ellers gammel energiaftale tilbage fra 2012.

En lang række partier er enige om at kigge på den såkaldte PSO-afgift, der blev forhøjet i forbindelse med energiaftalen, men som har vist sig at være en del dyrere end forventet for mange virksomheder.

I samme energiaftale blev alle Folketingets partier pånær Liberal Alliance enige om, at der skal opføres to nye havvindmøllerparker ved Horns Rev og Kriegers Flak.

Mikkel Dencker, hvad så med de virksomheder og kommuner, der lige nu er i fuld gang med at planlægge havvindmølleparkerne?

- Jeg kan godt forstå, at vindmølleindustrien, som havde forventet at tjene en masse penge på energiaftalen, er ærgerlige, hvis det ikke bliver til noget. Men til borgmestrene, som er bekymrede for arbejdspladser, vil jeg bare sige, at det miljøøkonomiske råd har vist, at den førte energipolitik koster arbejdspladser, siger Mikkel Dencker.

Hvad så med det udviklingsmæssige i det - Siemens siger blandt andet, at hvis man dropper havvindmølleparker, så kommer man bagud og er ikke førende på lang sigt?

- Jeg kan godt se, at vindmølleproducenterne bruger de store projekter til at dygtiggøre sig på. Men danske havvindmølleparker er ikke de eneste, der bliver bygget rundt omkring i verden. Så jeg tror ikke, at det går ud over udviklingen af teknologien eller virksomhederne, bare fordi at en enkelt eller to havvindmølleparker falder fra, siger Mikkel Dencker.