Selvom regeringen måtte komme i mindretal i sagen om børnecheck til udenlandske EU-borgere, får det ingen politiske konsekvenser.
Regeringen har på forhånd meldt ud, at den ikke vil skifte kurs, selvom et flertal i Folketinget vil pålægge den at vende tilbage til VK-regeringens optjeningsprincip.
Ikke flertal for mistillidsvotum
Og regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, afviser samtidig at lægge stemmer til et mistillidsvotum, som vil kunne vælte regeringen.
- Det hænger ikke sammen at stille et mistillidsvotum i den her sag, for man kan ikke stille mistillid til en regering, der administrerer i overensstemmelse med de statsretlige regler, siger Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen.
Han understreger, at Enhedslisten er principiel modstander af, at regeringen har rettet ind efter en henvendelse fra EU-Kommissionen og ændret på udbetalingen af børnepenge uden at have et flertal i Folketinget bag sig.
I strid med EU-retten
Men samtidig anerkender Enhedslisten - i modsætning til de borgerlige partier - at det vil være i strid med EU-retten at fortsætte efter de gamle regler, og at regeringen ikke uden videre kan administrere mod EU-retten.
- Hvis regeringen skal administrere i strid med EU-retten, så skal den pålægges det gennem et egentligt lovforslag, hvor man anerkender, at det vil være i strid med EU-retten.
- Det er det, statsretseksperterne siger, og jeg har endnu ikke hørt nogen, der har forsøgt at sige dem imod, siger Finn Sørensen.
Enhedslisten har derfor fremsat et egentligt lovforslag, som går ud på helt at stoppe udbetaling af børnecheck til borgere, hvis børnene ikke bor i Danmark. Samtidig fremgår det klart i bemærkningerne til lovforslaget, at det kan være problematisk i forhold til EU-retten.
V og K afviser
Det forslag har Venstre og De Konservative dog afvist, fordi de som EU-tilhængere ikke vil være med til at gå imod EU-retten.
Finn Sørensen erkender, at det er paradoksalt, at regeringen dermed frit kan fortsætte med at uddele børnecheck efter nogle retningslinjer, som der ikke er flertal for.
- Men det er jo konsekvensen af det demokratiske system, vi har, at så længe man ikke kan samle et flertal mod regeringen, så kan den fortsætte med at administrere, som den gør.
/ritzau/