Dansk erhvervsliv advarer Venstre mod rødt lovforslag

Enhedslistens lovforslag om børnecheck kan være skadeligt for danske interesser, lyder det.

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen afviser kritikken fra dansk erhvervsliv. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Det er meget uheldigt, at Venstre har åbnet for at stemme for Enhedslistens kommende lovforslag, der skal sikre, at børnechecken kun gives til herboende børn.

Sådan lyder det fra dele af dansk erhvervsliv, der advarer Venstre mod at stemme for lovforslaget, som ifølge organisationen Dansk Erhverv kan skade erhvervslivet.

- Det kan være skadeligt for dansk erhvervsliv, hvis det her forslag bliver gennemført, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov.

- Vi signalerer, at vi ikke ønsker at få den der rigtig dygtige svenske ingeniør, som har lyst til at bosætte sig i Danmark og også skal betale en rigtig høj skat. Hvis de vælger os fra, vil det skade hele samfundsøkonomien, siger han.

'Det grænser lidt til populisme'

Fra firmaet Pressalit, der har cirka 400 medarbejdere, lyder samme toner. Ordførende direktør Dan Boyter kalder ligeledes Venstres overvejelser om at støtte Enhedslistens lovforslag for 'uheldig'.

- Det er en underlig form for retorik, og jeg synes, at det grænser lidt til populisme, siger Dan Boyter.

- For os handler det om, at vi bare skal have de bedste medarbejdere til rådighed, og så betyder det ikke så meget, hvor de kommer fra, siger han.

Dan Boyter kalder hele debatten om børnecheck til udlændinge "ærgerlig" og mener, at der er for stort fokus på detaljer, som reelt ikke betyder noget for den danske samfundsøkonomi.

Borgerlig tænketank: Drop støtte til EL-forslag

Den borgerlige-liberale tænketank Cepos mener også Venstres bør gå langt uden om forslaget fra Enhedslisten.

EU's regler om den fri bevægelighed er til stor fordel for Danmark og danske virksomheder, og det bør de borgerlige partier påskønne i stedet for at sætte forhindringer op for udenlandsk arbejdskraft, mener direktør i Cepos, Martin Ågerup.

- Det er en kæmpe fordel, at danske arbejdsgivere har adgang til medarbejdere fra hele Europa, som har færdigheder og viden, som ikke nødvendigvis findes i Danmark. Så derfor bør de borgerlige partier afholde sig fra at støtte det her forslag, siger Martin Ågerup.

Løkke forstår ikke erhvervslivet

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen afviser kritikken.

- Det er et synspunkt, jeg sådan set ikke forstår. For vi hørte ingen kritik fra erhvervslivet af vores optjeningsprincip. Altså, tanken om, at man fik en kvart børnecheck efter seks måneder, en halv børnecheck efter et år og en hel børnecheck efter to år, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det er jo en ordning, der har været, og som også har været administreret efter, og som ikke har haft nogen betydning for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Johanne Schmidt regner stadig med V og K

De Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen, tilkendegav onsdag, at partiet som udgangspunkt er klar til at støtte Enhedslistens lovforslag, men partiformand Lars Barfoed understreger, at Konservative ikke stemmer for, hvis lovforslaget er i strid med EU-retten.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen forventer dog stadig, at både Venstre og Konservative stemmer for lovforslaget.

- Hvis ikke de gør det og bare lægger sig fladt ned for EU, som de plejer, så har al deres snak bare været sådan noget teatertorden for at score stemmer, siger hun.

Løkke: Måske skal afgørelse om børnecheck vente til efter et valg

Lars Løkke Rasmussen mener dog stadig, at Enhedslistens lovforslag kan være en vej frem i sagen om børnechecken.

- Det er et af de elementer, vi har peget på. Blandt andet inspireret af, at der findes lovgivning i andre EU-lande, hvor man har lagt det her til grund. Så det kunne være et element i en løsning, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge Venstre-formanden er det grundlæggende problem i sagen om børnechecken, at regeringen ikke vil anerkende, at der er et problem på området.

Det er forudsætningen for at finde en løsning, siger Lars Løkke Rasmussen, som åbner for, at en løsning kan vente til efter næste valg.

- Kan man ikke finde en løsning med denne regering, er sagen måske bedst tjent med, at den forbliver uløst, indtil der kommer en ny regering, som tager det her mere alvorligt, siger han.

Minister efterlyser nye toner fra Løkke

Skatteminister Morten Østergaard (R) efterlyser, at Lars Løkke Rasmussen kommer med samme melding som Lars Barfoed om Enhedslistens lovforslag.

- Det vil være godt, om Lars Løkke Rasmussen lige så klart som Lars Barfoed vil sige, at man ikke vil støtte noget, der er i strid med EU-retten, siger Morten Østergaard.

- Men jeg savner at høre det, og jeg synes, man bringer usikkerhed blandt de EU-positive partier, om man i omverdenen kan regne med, at vi i Danmark ikke krænker EU-borgeres rettigheder, siger han.

Skatteministeren har indkaldt de borgerlige partier til forhandlinger om børnechecken fredag formiddag.