Dansk Folkeparti: Vi skal respektere Krims ja til Rusland

Det er dobbeltmoralsk, hvis vi ikke anerkender et kæmpe flertals ønske om løsrivelse fra Ukraine, mener DF.

Krim vil være en del af Rusland, og det skal vi respektere, mener DF's udenrigsordfører. (Foto: © Jeppe Bjørn Vejlø, Scanpix)

Vi bør anerkende og respektere de lokales valg om at gøre Krim til en del af Rusland.

Det mener Dansk Folkeparti på trods af, at USA og EU har erklæret søndagens folkeafstemning på den ukrainske halvø Krim for ulovlig.

Udenrigsordfører Søren Espersen (DF) peger på, at 96,77 procent af vælgerne på Krim har stemt for, at halvøen skal løsrive sig fra Ukraine og tilslutte sig Rusland.

- Det er jo alle. Når 96 procent stemmer ja i noget, som lader til at være gået reelt til, må man konstatere, at hele Krims befolkning ønsker at være en del af Rusland, siger Søren Espersen.

DF: Dobbeltmoralsk ikke at anerkende valgresultat

Søren Espersen ser ingen tegn på valgsnyd, eller at folk er blevet tvunget til at stemme noget bestemt, og derfor handler det om at anerkende Krim-befolkningens selvbestemmelsesret, siger han.

- Resultatet i går har i mine øjne ændret en masse, og det er meget vanskeligt at tilsidesætte så markant et folkeligt ønske, siger Søren Espersen.

- Vi skal nok erkende, at det er det, befolkningen på Krim helst vil, og hvis ikke vi gør det, er vi dobbeltmoralske i denne sag, siger Søren Espersen.

Minder om Kosovos løsrivelse

Han sammenligner situationen med Kosovos løsrivelse fra Serbien i 2008. Dengang var daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) hurtig til at anerkende Kosovo som en selvstændig stat.

- Folks selvbestemmelsesret hylder man normalt i alle mulige sammenhænge. I Kosovo var der endda et stort flertal, som ikke ønskede selvstændighed, og i forhold til Krim må man konstatere, at alle på Krim ønsker at være del af Rusland, siger Søren Espersen.

Både USA og EU har kaldt folkeafstemningen på Krim ulovlig, fordi det strider mod både Ukraines forfatning og international ret.

USA og EU har varslet sanktioner mod Rusland efter søndagens folkeafstemning på Krim.

Sanktioner mod Rusland er "boksen i luften"

Men de sanktioner, man kan nå til enighed om på mandagens udenrigsministermøde i Bruxelles, vil ifølge Dansk Folkeparti ikke have nogen reel effekt.

Det ender højst med "nogle smårestriktioner" fra EU's side, der ikke gør ondt på os selv.

- Det er sådan en boksen i luften, som ser vældig imponerende ud, men som ikke rigtigt rammer nogen, siger Søren Espersen.

- Jeg kan ikke forstille mig, at tyskerne vil afbryde samarbejdet med Gazprom og deres leverancer, som er en kæmpe del af Tysklands energiforsyning. Briterne vil heller ikke gå med til sanktioner, der kan få betydning for finansverdenen i London, hvor russerne sidder på meget, siger han.

EU's udenrigsministre mødes klokken 10 i Bruxelles for at diskutere sanktioner mod Rusland.