Der er ingen tvivl om, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Finland vil tabe kampen om at bevare lokale dagpengeregler for EU-borgere.
Sådan lyder det fra Kirsten Ketscher, der er professor ved Center for Velfærd og Marked på Københavns Universitet.
- Reglerne er klokkeklare på området, så jeg har meget svært ved at se, at Danmark og Finland vinder den her sag, siger Kirsten Ketscher.
Man kan ikke stille større krav til polakker
EU-Kommissionen har annonceret, at den vil lægge sag an mod Finland, fordi de finske optjeningsregler for arbejdsløshedsdagpenge ifølge kommissionens opfattelse er i strid med EU-retten.
Den finske sag kan få stor betydning for Danmark, fordi Danmark har lignende regler, og dermed kan det få konsekvenser for de danske regler, hvis Finland taber en kommende sag.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt har meldt ud, at Danmark støtter Finland, men det giver Kirsten Ketscher ikke meget for.
- De danske dagpengeregler strider i bedste fald mod EU-retten. Man kan jo ikke stille større krav til polakker, end man kan stille til danskere. Det er simpelthen i strid med retten til ligebehandling, siger hun.
Hun henviser derudover til det såkaldte 'sammenlægningsprincip', der betyder, at en EU-borger kan komme til Danmark og allerede have optjent retten til dagpenge i et andet land og dermed slippe for den danske optjeningsperiode på tre måneder.
Det er en gratis tur i gyngen for Thorning
Kirsten Ketscher påpeger, at Danmark selv skrev under på den gældende EU-forordning på området fra 2004, der også er gældende på spørgsmålet om børnechecken.
- Og den her sag er på mange måder parallel med sagen om børneydelserne, så den kommer altså til at gå præcis samme vej, siger hun.
Derfor er Kirsten Ketscher heller ikke imponeret af Helle Thorning-Schmidts udmelding om at ville støtte Finland, og hun kalder det for 'en gratis tur i gyngen'.
For det får man som regel ikke noget ud af, og der er ifølge Kirsten Ketscher ikke meget alvor i statsministerens manøvre.
- Jeg har skrevet om det, undervist i det i mange år, og det er altså ikke svære spørgsmål det her, siger hun.
Det vil altid være gavnligt at blande sig
Marlene Wind, der er professor og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, mener dog, det giver god mening, at Danmark blander sig.
- Det vil altid være gavnligt at forklare domstolen, hvordan situationen er her i Danmark. Her er en mulighed for at intervenere, og så vil det være dumt ikke at gøre det, siger hun.
Det betyder nemlig, at EU-domstolen vil forholde sig til problemet og måske endda komme med nogle bud på løsninger, siger hun.
Kan ikke forudsige udfaldet af dagpengesagen
Marlene Wind slår derudover fast, at Finlands sag kun vil blive styrket af, at Danmark kobler sig på sagen, også selvom der ikke skulle være særlig stor chance for at vinde sagen.
Hun vil dog ikke vurdere Helle Thorning-Schmidt og Finlands chancer for at vinde slaget om lokale dagpengeregler, da hun mener, det er umuligt at forudsige.
Men under alle omstændigheder vil denne sag ikke blive en 'walkover' for Danmark og Finland, slår Marlene Wind fast.
- Der vil helt klart være nogle andre lande, der er enige i EU-reglerne, og som vil kæmpe imod den her sag, siger hun og kommer med nogle eksempler:
- Lande som Polen og Slovakiet vil jo stille Danmark og Finland spørgsmålet: I har selv skrevet under på den her forordning, så hvorfor skulle den pludselig ikke gælde længere? Så burde I jo ikke have stemt på den.