Det er kun ganske få EU-borgere, der modtager danske velfærdsydelser, og endnu er det danske velfærdssystem ikke i fare.
Sådan lyder det fra SFs formand Pia Olsen Dyhr om striden om EU-borgere, der muligvis har ret til at modtage dagpenge fra dag ét i Danmark.
- Jeg synes, vi skal få proportioner på det her problem. Der er jo meget få, der benytter sig af muligheden for at modtage de her ydelser, siger Pia Olsen Dyhr.
Frygt for dansk sag i Bruxelles
Som det ser ud i dag, skal en EU-borger have arbejdet mindst 296 timer efter tre måneders ophold i Danmark for at kunne få udbetalt dagpenge.
Men der er opstået frygt for, at de regler kan give Danmark en sag på halsen i EU. I den finske lovgivning findes der nemlig lignende regler, og landet risikerer nu at skulle stå overfor EU-Domstolen.
Ifølge EU-Kommissionen strider de finske regler mod EU-reglerne. Kommissionen mener, det bør være nok, at borgeren har optjent sin ret til dagpenge i et andet medlemsland.
Dyhr: Rolig nu
Pia Olsen Dyhr maner dog til besindighed.
- Vi må se, hvad det kommer til at betyde for Danmark, hvis EU indleder en sag mod Finland. Vi ved det jo ikke endnu, siger hun.
- Og så skal man være opmærksom på, at hvis EU-borgere kan få dagpenge fra dag et i Danmark, så bliver dagpengesatsen beregnet ud fra den løn, som man har fået i det andet land, siger hun.
- Vi skal holde øje med udviklingen
Hvis man for eksempel har arbejdet i Polen, vil det betyde, at man får en lavere dagpengesats, end man ville have fået, hvis man havde arbejdet i Danmark, hvor lønnen er højere.
Pia Olsen Dyhr understreger samtidig, at det er vigtigt for SF at beskytte det danske velfærdssystem.
- Derfor er vi selvfølgelig nødt til at holde øje med det her, og hvis det udvikler sig, skal vi både tage diskussionen nationalt og i Europa, siger hun.
/ritzau/