Dagpenge kan blive næste EU-slagsmål

Det trækker op til endnu et slagsmål mellem EUs regler og indretningen af Danmarks velfærdssystem.

Midt i den ophedede debat om børnechecken trækker det nu op til endnu et sammenstød mellem EUs regler om arbejdskraftens fri bevægelighed og indretningen af det danske velfærdssystem.

Denne gang er slagmarken dagpenge, skriver Politiken søndag.

EU-Kommissionen har truet Finland med en retssag ved EU-Domstolen, medmindre finnerne afskaffer deres særlige begrænsninger på andre EU-borgeres mulighed for at få dagpenge - begrænsninger, der ligner de danske.

- Vi er fuldt ud klar over, at de danske regler er de eneste i EU, som ligner de finske meget, siger Jonathan Todd, talsmand for EUs socialkommissær, Laszlo Andor, til Politiken.

- Vi er klar til forbehold

Jonathan Todd bekræfter, at de danske dagpenge derfor også er på EU-Kommissionens radarskærm.

- Den eneste grund til, at vi ikke har taget initiativer over for Danmark endnu, er, at vi har været optaget af andre sager. Vi vil helt klart se nærmere på de danske forhold nu, siger han.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) erkender, at EU-Kommissionens skrappe kurs i sagen kan få følger for Danmark.

- Vi ser på Finland-sagen med meget, meget stor alvor. Og det er en sag, regeringen følger tæt, siger hun til avisen.

Danmark ligner Finland

Finsk lovgivning kræver, at en unionsborger skal have arbejdet mindst fire uger i landet som lønmodtager eller mindst fire måneder som selvstændig, før borgeren har ret til dagpenge.

Men det er ifølge kommissionen i strid med EU-reglerne, fordi det bør være nok, at borgeren bevisligt har optjent sin ret til dagpenge i et andet medlemsland.

Danmark har som det eneste andet EU-land samme type nationale beskæftigelseskrav som Finland.

Faktisk er de danske regler strammere, fordi de kræver, at man skal have arbejdet 296 timer efter tre måneders ophold i Danmark, før man kan få udbetalt dagpenge her i landet.

/ritzau/