Det skal være slut med mudderkastning og at give hinanden skylden for SF's exit fra regeringen.
Sådan lyder det fra flere SF'ere på partiets ekstraordinære landsmøde i Kolding, efter at både Pia Olsen Dyhr og Annette Vilhelmsen i deres taler har langet ud efter de SF'ere, som de mener var skyld i partiets regerings-exit.
Blandt andet siger tidligere næstformand Meta Fuglsang:
- Der er simpelthen et behov for, at vi stopper det her 'blame game' nu. Det viser mediernes dækning af de interne stridigheder med al tydelighed. Vi skal videre nu, siger hun.
Medierne bærer også en del af skylden
Meta Fuglsang kritiserer også medierne for at have fremstillet SF's krise for unuanceret med et alt for stort fokus på de uenigheder, der har været mellem partiets medlemmer.
Det er Charisma Fries, der stillede op til kommunalvalget sidste år for SF på Frederiksberg, enig i.
- Pressens vinkling af SF's kampe internt i partiet har været ude på et overdrev. Der er alt for meget fokus på konflikterne og for lidt på den politik, som SF fører ude i kommunerne hver dag. Folk ser kun toppen af isbjerget i pressen.
Stop med at jage syndebukke
SF'eren Leif Hermann fra Amager mener ligeledes, at SF har brug for at lægge de tumultariske dage i januar omkring partiets exit fra regeringen bag sig.
SF har alle forudsætninger for genfinde sin identitet som kritisk og konstruktivt parti, og Pia Olsen Dyhr er den helt rigtige formand til at lede den opgave.
- Men det kræver, at vi slutter fred og stopper med at jagte syndebukke i forbindelse med SF's udtræden af regering. Det hjælper kun de borgerlige, siger Leif Hermann.
Landsmødet skal gøre medlemmerne klogere
Det er Andreas Albertsen, ph.d.-studerende og medlem af landsledelsen, nu ikke helt enig i.
Han kan godt forstå, at medierne søger historier, hvor fronterne bliver trukket skarpt op, men derfor synes han ikke, at medlemmerne selv skal bruge tiden på landsmødet på at give hinanden skylden og bekræfte det billede.
- Landsmødet skal bruges på ting, som vi kan lære noget af, og det synes jeg også, vi gør, siger han.
Andreas Albertsen mener dog, at både Pia Olsen Dyhrs og Annette Vilhelmsens taler ligger fint i tråd med den virkelighed, han har oplevet udefra.
- Og det er ikke, fordi jeg vil give nogen skylden, siger han.
Masser af plads til SF
SF'eren Carsten Nørballe mener dog, at det er svært at vurdere, hvilken historieskrivning, der er den rigtige i forbindelse med SF's udtræden af regeringen.
- Vi kender jo ikke historien, for ingen vil fortælle os sandheden, siger han.
Men han er meget enig i, at det er på tide, at SF ser fremad. Og han er ikke bekymret, for ifølge ham skal der nok være plads til SF mellem regeringen og Enhedslisten, temmelig meget endda.
Det samme siger Villo Sigurdsson, der er tidligere borgmester i København. Han er netop skiftet til SF fra Socialdemokraterne for kun en måned siden, selvsamme dag som SF trådte ud af regeringen.
Og det er der en grund til:
- Nu har jeg i 10 år prøvet at trække Socialdemokraterne til venstre uden held. Det er derfor, jeg er skiftet, for jeg tror, at SF har styrken til at gøre regeringen mere rød, siger han.
Officiel SF-historie, at Vilhelmsen var tvunget til regeringsexit
SF's ekstraordinære landsmøde har lørdag aften vedtaget tidligere formand Annette Vilhelmsen og landsledelsen politiske beretning.
Dermed er det nu officiel SF-historie, at Vilhelmsen var nødsaget til at trække partiet ud af regeringen på grund af usikkerhed om folketingsgruppens holdning i sagen om at sælge dele af Dong til Goldman Sachs.
Partiets nye formand, Pia Olsen Dyhr, kritiserede i sin formandstale ligeledes, at der var usikkerhed om hvorvidt en samlet SF-folketingsgruppe ville stemme for regeringens linje i Dong-sagen.