Analytiker om formandstale: Pia Olsen Dyhr har ikke længere mundkurv på

SFs formand holder en meget rød tale for at profilere sig selv og skabe plads til SF på venstrefløjen, mener DRs politiske analytiker.

Pia Olsen Dyhr bruger dagens tale til at skabe sig selv plads på den politiske venstrefløj ved at vende tilbage til 'SF classic', mener Bjarne Steensbeck.

Det er en meget rød tale, som SFs formand, Pia Olsen Dyhr, holder på SFs første landsmøde uden for regeringen.

Det mener DRs politiske analytiker, Bjarne Steensbeck

- Jeg kan faktisk ikke huske, hvor mange år vi skal tilbage for at finde en SF-formand, der holder en så rød tale som den her, siger han og forklarer:

- Hun prøver at skabe sig selv plads på den politiske venstrefløj ved at vende tilbage til 'SF classic', blandt andet ved at citere Marx og snakke om usolidariske virksomheder, der er årsag til kummerlige arbejdsforhold for rumænere og bulgare.

Det er ifølge Bjarne Steensbeck ikke formuleringer, som Pia Olsen Dyhr ville have brugt for en måned siden.

Mundkurven er væk

Pia Olsen Dyhr langer i sin tale ud efter De Radikale og Socialdemokraterne, som hun anklager for at have svigtet SF, mens de var i regering sammen.

Og det handler ifølge Bjarne Steensbeck om at skabe plads til SF på venstrefløjen.

- Hun siger jo, at De Radikale og ocialdemokraterne er der altså ikke meget centrum venstre-politik over, så hvis du vil have den vej, så er svaret altså SF, siger han.

Det er også derfor, at Pia Olsen Dyhr op til landsmødet har været ude og fortryde lærekonflikten og kontanthjælpsreformen samt er kommet med et nyt dagpengeudspil om at halvere genoptjeningsperioden, forklarer Bjarne Steensbeck.

- Det er en balancegang for hende, hvor meget hun kan fortryde, når hun selv har stået bag den politik i regeringen. Men hun skal skabe sin egen profil, og nu er mundkurven væk, fordi bindingerne fra De Radikale og Socialdemokraterne ikke er der længere, siger han.

Pia Olsen Dyhr gav med pisken

Bjarne Steensbeck bider også mærke i, at Pia Olsen Dyhr giver SFs oprørske folketingsmedlemmer en røffel for partiets regerings-exit.

Det var nemlig ifølge Pia Olsen Dyhr ikke orden, at de ikke at kunne give tidligere formand Annette Vilhelmsen sikkerhed for at stemme for regeringens linje i sagen om at sælge dele af Dong til Golman Sachs.

Og det er der ifølge Bjarne Steensbeck en grund til, hun har med i talen.

- Hun gav lige med pisken, fordi hun forsøger at vise sig som den stærke formand. Det hun i virkeligheden siger er: 'Det vil jeg ikke finde mig i det her. Jeg er den nye formand - nu er jeg valgt, og så jeg forventer jeg også, I bakker op fremover', siger han.