Der er noget godt. Og der er noget skidt.
Anbefalingerne til landets fremtidige beskæftigelsespolitik fra det såkaldte Carsten Koch-udvalg får ikke overraskende en blandet modtagelse fra arbejdsgivere, A-kasser og fagforeningerne.
Her er nogle af reaktionerne.
I Ase, der er landets femtestørste A-kasse, er man bekymret for, at jobcentrene får for tungt et ansvar.
- Et stort flertal af tidligere ledige foretrækker at få hjælp fra a-kassen frem for kommunen. Det ser vi som et vink med en vognstang om, at politikerne bør være varsomme med at lytte til denne del af udvalgets anbefalinger, der vil give kommunerne øget ansvar, siger Karsten Mølgaard Jensen, direktør i Ase.
En reform inden sommer
Det er regeringen, der har bedt et ekspertudvalg med Carsten Koch i spidsen om at lave en række anbefalinger til, hvordan man kan indrettet beskæftigelsespolitiken for at få flere hurtigere i job.
Regeringen vil nu bruge anbefalingerne i sit arbejde frem mod et udspil til en beskæftigelsesreform. En sådan reform forventes at være forhandlet på plads med et flertal inden Folketinget går på sommerferie.
Slækker på kravene
I Dansk Arbejdsgiverforening mener man, at Koch-udvalgets anbefalinger lægger for slap en linje over for de arbejdsløse.
- Det er helt afgørende, at vi ikke slækker på den samlede indsats for at få ledige i job, hvilket ville være konsekvensen, hvis man gennemfører udvalgets anbefalinger i den nuværende form, siger direktør i DA, Henrik Bach Mortensen.
Hos fagbevægelsens hovedorganisation LO er der til gengæld ros.
- Vi er på rigtig mange punkter enige i udvalgets forslag til, hvordan arbejdsløse kan få bedre hjælp til at komme i arbejde, siger formand for LO. Det er fuldstændig afgørende og rigtigt at bryde med årtiers masseaktivering og i stedet give arbejdsløse mere individuel hjælp, der bringer dem tilbage i varige job, Harald Børsting.
Bygger ikke på viden
Hos Dansk Erhverv stiller man direkte spørgsmål ved, hvad Carsten Koch-udvalgets anbefalinger bygger på.
- Udvalget har haft til opgave at komme med anbefalinger, som kan sikre en mere effektiv beskæftigelsesindsats, så de ledige ikke skal gå uden job i længere tid end højest nødvendigt. Derfor kan det undre, at mange af deres anbefalinger ikke bygger på viden om, hvad der virker, siger direktør i Dansk Erhverv Laurits Rønn.