Det vil medvirke til at øge fagligheden på erhvervsskolerne, at der er kommet adgangskrav i fag som dansk og matematik.
Sådan lyder det fra både fagforbundet LO og erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, efter at reformen af erhvervsuddannelserne mandag aften er faldet på plads.
- Det er godt, at der er kommet konkrete adgangskrav, siger uddannelseschef i Dansk Erhverv, Svend Berg, i en pressemeddelelsen og fortsætter:
- For at kunne tage og gennemføre en ungdomsuddannelse er det afgørende, at man har de basale færdigheder i at kunne læse, skrive og regne, og det sikrer den nye reform.
Håndværk skal kombineres med bøger
Uddannelseschefen hæfter sig ved de nye EUX-muligheder, der giver unge mulighed for at opnå gymnasialt niveau i forbindelse med en erhvervsuddannelse.
- Det er rigtigt fint, at reformen giver de unge mulighed for at kombinere det boglige med det praktiske, siger Svend Berg.
- Vi har store forventninger til og er meget glade for, at EUX'en ikke er pålagt kvoter, så alle de unge, der har evnerne og lysten, kan begynde på uddannelsen.
LO er også stærkt tilfredse med det faglige løft:
- Nu kan vi sige til de unge og deres forældre, at erhvervsuddannelserne åbner to døre. Du kan få et vellønnet og spændende job eller fortsætte på en videregående uddannelse, siger Ejner K. Holst.
'Ingen uddannes til arbejdsløshed'
Det vækker derudover glæde hos LO, at der kommer fokus på, at alle erhvervsuddannelserne fagligt skal udfordres så langt som muligt.
- Uddannelsesgarantien har af gode grunde stået øverst på vores dagsorden. Vi vil ikke være med til at uddanne til arbejdsløshed, lyder det fra LO-sekretæren, som uddyber:
- Derfor vil der stadig være begrænsninger på enkelte fag, som tusindvis af unge gerne vil tage, men hvor arbejdspladserne simpelthen ikke er der.
Ønsker stadig mere undervisning
På trods af de rosende vendinger fra Dansk Erhverv, er der dog også torne i rosenbedet, påpeger Svend Berg, der peger på reduceringen af det merkantile grundforløb.
- Dansk Erhverv havde gerne set, at politikerne havde fundet en mulighed for mere undervisning på det merkantile grundforløb - ikke mindre, siger han:
- For det er vigtigt, at de unge er klædt fagligt godt på, inden de begynder på praktikken i deres nye virksomheder.
Manglende praktikpladser - også i 2016
Hos Dansk Erhverv ventes der allerede en stor udfordring i 2016, idet der kan opstå problemer med at finde praktikpladser, når to årgange skal i gang med deres hovedforløb.
/ritzau/