Det er forbundet med stor risiko, hvis selskabet Nets bliver solgt til udenlandske købere.
Enhedslisten frygter, at danskernes personfølsomme oplysninger kommer i fare, hvis Nets, der står for Dankortet, Betalingsservice, NemID og E-boks, ender med at blive solgt til eksempelvis amerikanske købere.
Ifølge Berlingske er to af de fem tilbageværende køberkonsortier, der kæmper om Nets, overvejende amerikanske. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs skal angiveligt være blandt de mulige købere.
- Der er en vis risiko for, at de personfølsomme oplysninger vil tilfalde enten internationale kriminelle eller udenlandske efterretningstjenester, og det er en bekymring, vi skal tage meget alvorligt, siger Enhedslistens IT- og erhvervsordfører Stine Brix til DR Nyheder.
NSA får lettere spil ved et salg til amerikanske købere
Det er de danske og norske banker, der ejer Nets sammen med Nationalbanken, som vil sælge firmaet.
Stine Brix peger specifikt på den amerikanske efterretningstjeneste NSA som en hovedårsag til partiets bekymring for salget af Nets.
- Vi kan jo se, at NSA i forvejen har adgang til finansielle transaktioner og bruger det aktivt. Får en amerikansk kapitalfond adgang til Nets, vil der være oplysninger, som NSA vil kunne tilgå langt nemmere end i dag, siger Stine Brix.
- Det vil være en krænkelse af de danske brugere af Dankortet. Det er ikke meningen, at de skal registreres hver gang de svinger Dankortet, siger hun.
Hvis Nets bliver solgt til udlandet kan serverne med danskeres persondata med den nuværende lovgivning flyttes fra Danmark til fjerne afkroge af verden, skriver Berlingske.
Venstre: Danskeres data skal blive i Danmark
Flere andre partier i Folketinget er ligesom Enhedslisten bekymrede over, at datalagre med danskernes oplysninger kan ende i udlandet.
- Det nytter ikke noget, at de data kommer til andre lande, uanset hvilke lande vi taler om, for de data er simpelthen så følsomme, at det er et krav fra vores side, at det for al evighed skal blive på danske hænder - altså står i danske serverparker, siger Venstres IT-ordfører, Michael Aastrup Jensen til Berlingske.
- Det krav kommer, uanset om Nets er ejet af det ene eller det andet firma, siger han.
Sass Larsen: Ingen grund til bekymring
Dansk Folkeparti er også bekymret og vil tage sagen op med erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) på et kommende samråd.
Henrik Sass Larsen mener dog ikke, at danskerne skal frygte misbrug af følsomme data. Nets er udelukkende databehandler på vegne af dataejerne, som er bankerne, og databehandlere må ifølge persondataloven ikke tilgå personfølsomme oplysninger, lyder hans argument.
- Samme regler vil gælde en ny ejer. Den regulering, der i dag gælder for en række af Nets' forretningsområder, vil stadig finde anvendelse og gælde for en ny ejer af Nets, skriver ministeren i en mail til Berlingske.
Forslag om at gøre Nationalbanken til hovedaktionær i Nets
Enhedslisten mener dog, at Nets skal blive på danske hænder og vil derfor fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, der skal sikre Nationalbanken en større kontrol med selskabet.
- I dag har Nationalbanken en mindre del af aktierne i Nets, og vores forslag er, at Nationalbanken køber et flertal af aktierne og på den måde bevarer kontrollen i Danmark, siger Stine Brix.
Det er efter Enhedslistens opfattelse afgørende, at det er en offentlig instans i Danmark og ikke private firmaer, som har kontrollen over Nets.