Danske betjente har ikke noget at lave i Prag. I hvert fald ikke hvis det er som følge til tusindvis af fulde danske gymnasieelever, der i ferieuger tager til Tjekkiet for at gå billigt i byen.
Det mener Dansk Folkeparti.
- Spørgsmålet er, om politiet har ressourcer til det. Jeg vil gerne høre fra politiet, om de mener, at vi har politi nok i Danmark til at sende betjente med til den slags, siger Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti.
Peter Skaarup, Danmark sender jo også betjente til f.eks. Ukraine, hvis der er en stor fodboldkamp. Hvorfor er det her anderledes?
- Det er noget andet, for hvor skal grænsen så gå. Skal vi så også sende danske betjente med til Thailand eller Bulgarien til sommer, hvor mange unge også tager hen på ferie, siger Peter Skaarup.
K: Det giver god mening
Her i vinterferien anslås det, at tusindvis af unge er i Prag for at feste.
Sidste år gik det så slemt for sig, at en lang række hoteller og restaurantører klagede til den danske ambassadør over festlighederne. Samtidig skulle flere unge betale erstatning for smadrede hotelværelser.
Derfor er fire danske betjente i denne uge taget med til Prag for at holde styr på eventuelle uroligheder.
Og det er helt på sin plads, mener De Konservatives retsordfører Tom Behnke.
- Jeg synes, at det giver god mening. Her har vi rigtig mange unge, der tager til Prag, og det giver meget ballade og uro. De tusindvis af unge, der drikker øl i Prag i denne uge, drikker jo ikke øl i Danmark. Så de fire betjente kan godt tage med der, siger Tom Behnke.
Politiforbundet vil have faste aftaler
De fire betjente fra Danmark kommer fra flere forskellige politistationer, men deres udstationering til Prag udløser kritik fra Politiforbundet.
- Vi har ikke været inde over den her beslutning. Jeg stiller spørgsmål ved, om det bør være en opgave for dansk politi. Lige så vel som hvis svenske og norske unge kommer til Danmark og skaber sig tossede, så er det også dansk politi, der står for opgaven, siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.
Han peger på, at hvis danske betjente fremover skal tage den slags opgaver, så bør der ligge faste aftaler.
- Problemet er, at vi ikke har sat os ned og aftalt, hvordan skal de honoreres og hvordan hviletid og arbejdstid skal være. Som jeg er orienteret, står betjentene dernede i uniformer uden våben, og hvad betyder det for en betjent, siger Claus Oxfeldt.
Politiets beslutning
SF's retsordfører Karina Lorentzen mener, at politikerne må stole på politiets vurdering af, hvor det er nødvendigt med betjente.
- Hvis der er sendt fire betjente afsted, så er det jo fordi, at politiet har vurderet, at sådan skal det være, siger Karina Lorentzen.
Også regeringsordfører Jeppe Mikkelsen mener, at det er op til politiet selv at beslutte.
- Jeg ville ønske, at det var unødvendigt. Men når det nu gik, som det gjorde sidste år, så synes jeg, at det er fornuftigt, siger Jeppe Mikkelsen.