SF har, få dage efter at have forladt regeringen, meddelt, at partiet vil forsøge at forhindre salget af Nets, der står bag dankortet, NemID og Betalingsservice, skriver Jyllands-Posten.
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen er dog ikke kommet i tvivl om salget.
- Det undrer mig faktisk, for indtil for nylig var man meget overbevist om, at det var en god idé, at vi holdt øje med Nets og dankortet via lovgivningen, siger erhvervs- og vækstministeren.
I sin afgørende fase
I øjeblikket er Nets ejet af Danske Bank, Nordea, norske DnB, Nationalbanken og et par hundrede mindre banker. Salget af Nets er i sin sidste og afgørende fase.
Men i sidste øjeblik melder SF sig ind koret af partier, der er imod salget. Den grundlæggende elektroniske infrastruktur, som Nets er, bør være på statslige hænder, mener partiet.
En række kapitalfonde er i færd med at byde på Nets. Det er ikke offentligt, men angiveligt er Goldman Sachs, EQT, Nordic Capital, Bains og danske ATP med i runden.
Bekymring er ubegrundet
Men bekymringen for ejerskifte er helt ubegrundet, mener Henrik Sass Larsen. Staten vil som hidtil have kontrol med dankortet og NemID via lovgivningen.
- Det er i forvejen private, der ejer Nets, og det bliver så nogle nye private. Hvorfor bekymre sig over det, siger han.
Også Enhedslisten og Dansk Folkeparti er imod et opkøb. Alle tre partier frygter, at salget af Nets kan føre til prisstigninger for danskerne og underminere et velfungerende og billigt betalingssystem.
Aftaler lang tid frem
- Det kan ikke blive dyrere. Der er jo indgået aftaler om dankortet og de andre tjenester ganske lang tid frem i tiden, siger Henrik Sass Larsen.
Nets blev sat til salg sidste år og ventes at indbringe mellem 11 og 15 milliarder kroner. Heraf kommer Danske Bank og Nordea til at tjene et par milliarder.
/ritzau/