Lærerformand: Dong-salg er meget provokerende

En række pensionskasser er på vej med et alternativt tilbud til Goldman Sachs som investor i Dong.

Formand for Danmarks Lærerforening og bestyrelsesformand i Lærernes Pension, Anders Bondo Christensen. (Foto: © Kasper Palsnov /Scanpix)

Goldman Sachs er et lyssky foretagende, og derfor bør staten i stedet sælge Dong-aktier til danske pensionskasser.

Det mener lærerformand Anders Bondo Christensen, der også er bestyrelsesformand i Lærernes Pension.

- Vi hører en række kritikpunkter af det salg, eksempelvis at midlerne placeres i skattely, og jeg tror, det provokerer rigtig mange af os, at overskuddet på dansk energi skal gemmes i skattely, siger Anders Bondo Christensen til DR Nyheder.

Udmeldingen kommer, efter at paraplyorganisationen FTF i Jyllands-Posten foreslår et konsortium, hvor en række pensionskasser stiller med et beløb og kommer med et samlet tilbud, der er markant bedre for de danske skatteborgere end det, som den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har fået igennem hos Finansministeriet.

- Klyngebomber er ikke noget, der bliver forbundet med os

Anders Bondo Christensen er overbevist om, at de danske pensionskasser kan finde en fælles løsning, men siger ligeledes, at "vi står jo ikke med et eller andet milliardbeløb i hånden".

Han fastslår dog, at et Dong-salg til danske pensionskasser i stedet for Goldman Sachs vil være en god investering for pensionskassernes medlemmer, og det vil sikre beskatning i Danmark.

- Klyngebomber, og hvad der ellers er blevet forbundet med Goldman Sachs, kan man være ret sikker på ikke bliver forbundet med os. Og så kan man være ret sikker på, at overskuddet ikke forsvinder ud i skattely, siger Anders Bondo Christensen.

FOA-formand Dennis Kristensen, der også er næstformand i PenSam, er ligeledes klar til at finde penge til det foreslåede konsortium, siger han til DR Nyheder.

Corydon: Aftale med Goldman Sachs har været på plads længe

Finansminister Bjarne Corydon (S) siger i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at Finansministeriet ikke er blevet kontaktet i forbindelse med, at fagbevægelsens pensionskasser eller andre skulle overveje et nyt bud på Dong.

- Det har været kendt i snart et år, at vi og Dong Energy ville gennemføre en proces for at styrke kapitalgrundlaget i virksomheden, og det er fire måneder siden, vi offentliggjorde, at vi var nået til enighed med Goldman Sachs, ATP og PFA, lyder det fra Bjarne Corydon.

Folketinget ventes i næste uge at godkende aftalen, der betyder, at Goldman Sachs bliver medejer af Dong. Goldman Sachs køber nye aktier i Dong for otte milliarder kroner og overtager 19 procent af aktierne.