Finansminister Bjarne Corydon skruer nu bissen på overfor Dansk Folkeparti.
Hvis partiet ikke stemmer for den aftale, der sælger en del af aktierne i Dong til Goldman Sachs, truer finansminsiteren nu med at smide DF ud af forliget.
Truslen kommer efter, at Kristian Thulesen-Dahl de sidste dage offentligt har kritiseret de vilkår, staten tilbyder Goldman Sachs. Partiet stiller sig særligt kritisk overfor, at investeringesbanken får vetoret over, hvem der skal være administrerende direktør og finansdirektør i Dong.
I et skriftigt svar til DR Nyheder skriver Bjarne Corydon:
"Jeg orienterede allerede i starten af oktober forligspartierne om hovedelementerne, som vi var nået til enighed med de nye investorer om herunder at Goldman Sachs ville få en udvidet mindretalsbeskyttelse. DF har på det grundlag klart godkendt og givet sin støtte til, at vi kunne indgå endelige aftaler. Mindretalsbeskyttelsen i de endelige aftaler afviger ikke nævneværdigt fra dengang. Derfor undrer det mig, at Dansk Folkeparti nu har meldt ud, at det vil være svært for dem at støtte aftalen. Jeg håber stadigt, at de vil være med, men hvis ikke må vi klare os uden dem."
Udtalelsen er en kold skulder til Dansk Folkeparti - og Corydon mener altså ikke, at partiet har vetoret overfor det aktstykke, Folketingets finansudvalg efter planen skal godkende på torsdag d. 30. januar.
Thulesen Dahl: Ingen aftale uden os
Men den udlægning afviser Dansk Folkepartis formand. Han mener ikke, at Corydon kan smide partiet ud af forhandlingerne:
- Vi er en del af forliget. Skal der laves det, der nu ønskes, så skal Dansk Folkeparti sige ja til det. Gør vi ikke det, så er det almindelig forligskultur på Christiansborg, at man først lader det træde i kraft efter et valg. Det er jo desværre det, Corydon vil blæse på bare for at få sin vilje, siger Kristian Thulesen Dahl.
Helt tilbage i oktober sagde Dansk Folkeparti, at aftalen lå fast. Den udmelding fortryder partiet altså nu. Thulesen Dahl forklarer, at der kommet flere ting frem under behandlingen af salget, som Dansk Folkeparti alligevel ikke kan stemme for.
- Vi har klart haft forventning om at kunne sige ja til det her. Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at de vilkår, vi nu har fået gravet os igennem, ser ud, som de nu ser ud. Indtil tingene er vedtaget i Folketinget, så må der være en grundlæggende respekt for, at man kan råbe vagt i gevær, siger han.