Uroen ulmer fra flere fronter i Socialdemokraterne og SF.
Salget af dele af det statslige energiselskab DONG får nu utilfredsheden til at sprede sig i egne rækker hos de to regeringspartier.
En af de kritiske røster er den socialdemokratiske borgmester i Fredericia, Jacob Bjerregaard, der tidligere har siddet i Folketinget.
- Jeg er stærk skeptisk over for at sælge dansk arvesølv, som DONG er, til et tvivlsomt foretagende som Goldman Sachs, der går op i meget, meget kortsigtede investeringer. Det er vores energipolitik alt for vigtig til. Den handler om langsigtede investeringer, og derfor er Goldman Sachs en forkert partner til DONG, siger han.
Også den tidligere socialdemokratiske energiminister, Poul Nielson, kritiserer regeringen for overhovedet at sælge ud af energiselskabet. Han mener, at salget skal stoppes.
- Det er unødvendigt at sælge så stor en del DONG og så på de vilkår. Staten er ikke nødlidende, siger han i radioprogrammet P1Business.
Samme toner lyder fra Karsten Hønge, der afløser Anna Baastrup i Folketinget:
- En centrumvenstre-regering skal saftsuseme ikke sælge ud til kælderkolde amerikanske kapitalister. Det viser, hvordan der bliver leget kispus med samfundet, og det hører ingen steder hjemme, siger han til Berlingske.
Nyrup: Salget er en katastrofe
Også tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er yderst skeptisk over for salget. Han kalder det en katastrofe, fordi handlen sker 'på et dårligt tidspunkt til en alt for dårlig pris til et anløbent selskab, der får vetoret på alle alle strategiske beslutninger.'
- Set fra Goldman Sachs er det en forrygende forretning. Set fra Danmark er det en bundskaber, siger han til Politiken og tilføjer:
- Jeg håber, at Folketinget her fem minutter i 12 vil tænke sig om og forhindre katastrofen.
Nyrup er ikke den eneste minister fra 90'er holdet, der nærer dyb utilfredshed med beslutningen. På socialdemokraternes gruppemøde i tirsdags tog Mogens Lykketoft ordet for at kritisere salget og timingen i det. Det fortæller kilder til DR Nyheder.
Lykketofts kritik fik ifølge kilder i S-gruppen bl.a. finansminister Bjarne Corydon og finansordfører Jesper Petersen til at 'vride næsen om' på den tidligere finansminister - blandt med henvisning til, at Lykketoft selv solgte ud af landets infrastruktur i sin ministertid.
Hellere et dansk pensionsselskab
I sidste uge kom det frem, at PensionDanmark også har budt på aktierne i DONG. Det bekræfter kilder overfor DR Nyheder. Men pensionskassen var ikke villig til at tage den samme risiko, som Goldman Sachs.
Finansminister Bjarne Corydon (S) har også sagt, at buddet fra den amerikanske investringsbank 'samlet var det bedste.'
Alligevel kritiserer flere af de socialdemokratiske borgmestre, at ejerskabet af DONG ikke forbliver dansk.
- Dansk energipolitik er for vigtig til at sætte på udlandske hænder. Jeg så hellere, at det var danske pensionskasser og dermed danske lønmodtagere, der er med til at investere i vores fremtid. Der er slet ikke brug for, at vi tager en tvivlsom partner som Goldman Sachs ind, siger Jacob Bjerregaard.
Han bakkes op af sin borgmesterkollega i Herlev, Thomas Gyldal Petersen:
- Når PensionDanmarks midler er bragt i spil, sidder jeg med en tanke om, at det havde været at foretrække, hvis DONG kunne blive på danske hænder, siger han til Berlingske.
Corydon: Vi har taget det bedste tilbud
Den tiltagende kritik af frasalget fik i aftes Bjarne Corydon til at sende et brev til de socialdemokratiske medlemmer.
Her skriver finansministeren, at beslutningen om at sælge en del af DONG 'alene er truffet ud fra, hvad der var det bedste tilbud for DONG og staten. Investorerne bliver medejer, men staten beholder aktiemajoriteten og har dermed bestemmende indflydelse i DONG.'
Men den forklaring køber de ikke helt i den socialdemokratiske folketingsgruppe:
- Vi mangler altså at få en rigtig god forklaring på det her. Det er altså nogle røde lamper og nogle faresignaler, der er hejst her. Det er klart, at alle tilbuddene på DONG ikke kan drøftes i fuld offentlighed. Men Corydon må altså forklare, hvorfor han har valgt de danske pensionskasser fra, siger en kilde fra gruppen, der ønsker at være anonym.
Frasalget af DONG skal igen behandles af Folketingets finansudvalg på torsdag i næste uge. Her forventer Bjarne Corydon, at aftalen bliver godkendt.