I dag skal AC Børnehjælp aflevere en redegørelse til Ankestyrelsen i et forsøg på at få ophævet den suspendering, som socialminister Anette Vilhelmsen (SF) pålagde adoptionsbureauet 10. januar.
Årsagen til suspenderingen var, at bureauet ikke havde styr på økonomien, og sagen får nu politikerne til at overveje andre modeller for adoptionssystemet.
I dag varetages al adoption i Danmark af to bureauer - AC Børnehjælp og DanAdopt. Men er det op til Enhedslisten, vil det snart ændre sig.
- De private adoptionsorganisationer har vist sig ikke at være i stand til at opfylde den her vigtige opgave tilstrækkeligt, siger partiets socialordfører Pernille Skipper
EL: Lad staten håndtere det
Også DanAdopt har haft flere dårlige sager det seneste års tid med blandt andet store ekstragebyrer til kunderne og ikke mindst afsløringen af, at nogle af DanAdopts børn er blevet lokket fra forældrene i hjemlandene.
I lys af sagerne om begge bureauer mener Pernille Skipper, at adoptioner fremover bør varetages af staten.
- Så kan vi tage et fælles ansvar for det og sikre os, at alle adoptioner går rigtigt til. Vi skal ikke lade det være op til private virksomheder, som immervæk har et levebrød, som er afhængigt af adoptioner, siger hun.
Politisk uenighed
I regeringen mener man imidlertid ikke, at det drastiske skridt med at flytte hele systemet over på statslige hænder er den rigtige løsning på problemerne.
- Vi vil lade det blive i det private, men vi skal kontrollere mere, så vi opdager de her ting i tide, så det ikke går lige så galt igen, siger Det Radikale Venstres socialordfører Zenia Stampe.
Hos Venstre er man ikke afvisende overfor at flytte adoptionerne, men for dem er det vigtigste ikke, om det er i det ene eller det andet regi.
- Det handler om at finde en model, hvor man er sikker på, at børnene ikke er stjålet, købt eller franarret deres forældre i hjemlandet, siger Venstres socialordfører Eyvind Vesselbo.