Efter krav fra flertal i Folketinget udleverer Thorning de hidtil hemmeligholdte dokumenter, som Statsministeriet har modtaget fra Justitsministeriet i Christianiasag.
Det skriver statsminister Helle Thorning-Schmidt i et svar til en af Pernille Skippers (EL) mange spørgsmål angående sagen.
- I lyset af sagens helt ekstraordinære karakter sender jeg til Retsudvalgets orientering vedlagte materiale, som er de bidrag og bemærkninger, som Statsministeriet har modtaget af Justitsministeriet, skriver statsministeren.
Dokumenter er mulige Thorning-svar til presse og opposition
Dokumenterne består af 34 sider, som primært er mails mellem Justitsministeriet og Statsministeriet, der havde til formål at forberede Helle Thorning-Schmidt på spørgsmål fra presse og opposition om Christiania-sagen.
- Hvis der stilles mere detaljerede spørgsmål til aflysningen af besøget på Christiania, herunder hvorfor man ikke oplyste Pia Kjærsgaard om trusselsbilledet, kan følgende eventuelt oplyses, står der blandt i andet i en mail fra Justitsministeriet til Statsministeriet.
I udkastet til Thornings svar hedder det, at hun ikke kender de nærmere omstændigheder og henviser til Morten Bødskov.
Det foreslås desuden, at Thorning henviser til Bødskov, hvis hun får spørgsmål vedrørende Dansk Folkepartis krav om at fyre tidligere PET-chef Jakob Scharf, der selv gik af 3. december.
Thorning dagen før Bødskov-farvel: Fuld tillid til justitsministeren
Dokumenterne indeholder ligeledes korrespondance fra Statsministeriet til Justitisministeriet, herunder en udbyggelse af et forberedt svar fra Helle Thorning til Venstres Karsten Lauritzen og Sophie Løhde.
De to politikere ville den 9. december vide, om Thorning har fuld tillid til Morten Bødskov.
- Ja, jeg har fuld tillid til justitsministeren, hed det i det efterfølgende svar.
Dagen efter gik Bødskov af som minister.
Pres fra Folketinget
Ifølge den nye offentlighedslov, som trådte i kraft ved årsskiftet var statsministeren ikke forpligtet til at udlevere dokumenterne.
Og i første omgang afviste hun også at udlevere dem af "principielle årsager".
Men et bredt flertal udenom regeringen bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative krævede i Jyllands-Posten, at dokumenterne blev offenligjort.
Enhedslisten er tilfreds
Enhedslistens Pernille Skipper, som var med til at lægge pres på statsministeren er tilfreds med, at dokumenterne nu er blevet lagt frem.
- Statsministeren er ikke juridisk forpligtet til at udlevere dokumenterne, så det er positivt, at hun lægger dem frem, siger Pernille Skipper til Ritzau.