Havde statsministeren personligt kendskab til de forskellige udkast til den daværende justitsministers udtalelse om Retsudvalgets besøg på Christiania? Og tilskyndede statsministeren eller embedsmænd i Statsministeriet til ændringer af de udkast til udtalelsen?
Det er bare nogle af de spørgsmål, Enhedslisten nu stiller statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Partiet sendte kort før middag i alt 15 spørgsmål til Statsministeriet og ét til justitsministeriet om hele sagen om retsudvalgets aflyste besøg på Christiania 29. februar forrige år.
- Vi har selvfølgelig behov for at få svar på alle detaljer i sagen, så vi kan være sikre på, at der ikke er nogen i Statsministeriet, der på den ene eller den anden måde har været involveret i at føre Folketinget bag lyset, siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper til DR Nyheder.
Det aflyste Christiania-besøg kostede 10. december Morten Bødskov posten som justitsminister, fordi han fabrikerede en historie om, at besøget ikke kunne gennemføres, fordi den tidligere politidirektør i København ikke kunne deltage i besøget.
Den forklaring opfandt Bødskov til lejligheden, fordi han ikke mente, han kunne fortælle den reelle årsag til aflysningen - nemlig at der var en forhøjet sikkerhedstrussel mod retsudvalget.
Vidste Thorning, at Bødskov ville beklage?
Allerede 19. november ville Morten Bødskov gerne beklage, at han ikke havde givet retsudvalget den fulde forklaring. Det fremgår af et udkast til en redegørelse, der nu er sendt til udvalget.
Men i den endelige redegørelse er afsnittet om beklagelsen slettet. Før Justitsministeriet udsendte den endelige version, sendte den nu hjemsendte departementschef Anne Kirstine Axelsson to udkast til redegørelsen til statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen.
Derfor vil Enhedslisten nu have Thorning til at svare på, om nogen i hendes ministerium har været med til at føre pennen med slettelak.
- Der er en risiko for, at der er noget rivravruskende galt, og hvis det er tilfældet, så skal det selvfølgelig frem, siger Pernille Skipper.
Samtidig er det helt afgørende for regeringens støtteparti at få svar på, om Thorning selv var informeret om, at afsnittet om beklagelsen blev fjernet i den endelige udgave.
- Det er fuldstændig afgørende, om Thorning selv har været involveret eller ej og om hun har talt sandt, når hun har fortalt om, hvornår hun fandt ud af, at justitsministeren decideret har løjet overfor Folketinget.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt er indkaldt til samråd om sagen i morgen fredag kl. 13. Enhedslisten forventer, at hun inden da når at svare på deres spørgsmål.