Blå partier nægter at stemme for varmeafgift

Som det ser ud lige nu, kan vi ikke sige ja til forhøjet afgift for fjernvarmekunder, fastslår Venstre.

Venstre og Konservative afviser at lægge stemmer til den varmeafgift, der skulle træde i kraft til nytår. (Foto: © Jens Astrup, Scanpix)

Selvom Venstre og Konservative sidste år var med i en bred energiaftale, vil de to partier ikke lægge stemmer til en aftale om den varmeafgift, der efter planen skulle træde i kraft til nytår.

Det skyldes ifølge Venstres ordfører på området, Thomas Danielsen, at regeringens udkast til et lovforslag simpelthen ikke holder.

- Det er ikke fordi, at vi løber fra energiaftalen overhovedet, men vi kan ikke lægge stemmer til en aftale som det ser ud lige nu, siger Thomas Danielsen til dr.dk.

Mange ubesvarede spørgsmål

Han peger på, at den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift, der lægges på CO2-fri brændsler, ifølge beregninger fra brancheorganisationen Dansk Fjernvarme bliver næsten tre gange dyrere end først antaget.

Det harmonerer ikke med regeringens udspil, siger Thomas Danielsen, som efterlyser konkrete konsekvensberegninger, der viser, hvor hårdt den enkelte dansker rammes af afgiften.

- Der er så mange ubesvarede spørgsmål i denne sag. Den er virkelig speget, for omkostningerne for forbrugerne er steget mere end det, vi nikkede til, siger Thomas Danielsen.

Han understreger, at Venstre står ved forsyningssikkerhedsafgiften som en del af finansieringen af energiaftalen, men regeringen må indkalde til reelle forhandlinger, så der kan findes en ordentlig løsning på afgiftens størrelse, lyder det.

- Så kan det da godt være, der bliver en kamel eller to, vi må sluge, men det må regeringen så også. Sådan er det i forhandlinger, siger Thomas Danielsen.

K siger også nej

De Konservative afviser ligeledes at lægge stemmer til en aftale med regeringen.

- De tal, der er på bordet nu, stemmer ikke overens med den politiske aftale, vi indgik sidste år. Derfor kommer vi ikke til at stemme for lovforslaget, siger energiordfører Mike Legarth til Jyllands-Posten.

Partiet nedlagde allerede i oktober veto mod udspillet til forsyningssikkerhedsafgiften. Det skyldtes dengang regeringens planer om at kræve afgift af brænde samlet i skoven, og i dag er modstanden vokset til at omfatte hele lovforslaget.

Konservative vil nu kalde klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) i samråd om sagen.

Liberal Alliance: Energiaftale spiller fallit

Liberal Alliance står som det eneste parti i Folketinget uden for energiaftalen, og energiordfører Villum Christensen mener, at aftalen gentagne gange har spillet fallit.

Partierne bag aftalen må tage konsekvensen, lyder det.

- Regeringen, V og K har netop lavet en finanslov, hvor boligejerne endte som de store tabere. Nu kan vi så se, at varmeregningerne vil galopere derudaf i et hidtil ukendt omfang, og det er dybt skadeligt for selvsamme boligejere og ikke mindst erhvervslivet, siger Villum Christensen i en skriftlig kommentar.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra klima- og energiminister Martin Lidegaard, men han udtaler følgende til Jyllands-Posten:

- Forsyningssikkerhedsafgiften er en vigtig del af finansieringen af energiaftalen og solcelleaftalen, og forslaget, som blev sendt i høring, holder sig til det, der er aftalt med forligspartierne. Så grundlaget for aftalen er ikke skredet.