To tidligere topofficerer i Forsvarets Efterretningstjeneste står nu frem og fortæller, at den danske regering blev advaret inden privatiseringen og salget af offentlige registre til det amerikanske firma Computer Science Corporation, CSC.
Officererne udtrykte dyb bekymring over, at hemmelige oplysninger om dansk forsvar blev overladt til et amerikansk firma. Oplysningerne giver ny næring til debatten om amerikansk spionage mod allierede, skriver BT.
CSC er i dag statens primære IT-leverandør og kontrollerer 203 offentlige databaser, blandt andre for sundhedsvæsenet, politi, Skat, forsvaret og registermyndighederne.
Utvetydig advarsel
CSC har i årtier haft et tæt samarbejde med den amerikanske sikkerhedstjeneste National Security Agency, der igen anklages for massiv overvågning og aflytning af telekommunikation over hele verden.
Den danske regering blev midt i 1990'erne af Forsvarets Efterretningstjeneste utvetydigt advaret imod at overlade kontrollen med følsomme og tophemmelige oplysninger om dansk forsvar til det amerikanske IT-selskab CSC.
I 1996 privatiserede staten det offentligt ejede danske IT-selskab Datacentralen IS, der kontrollerede stort set alle offentlige IT-systemer.
Frygt for amerikansk spionage
Forsvarets Efterretningstjeneste frygtede direkte, at USA ville begå spionage og derved få adgang til de hemmelige danske oplysninger.
Beslutningen om at overlade disse højt klassificerede oplysninger til CSC vakte derfor 'dyb bekymring' i Forsvarets Efterretningstjeneste, der rådgav den daværende forsvarschef om sikkerhedsspørgsmål af betydning for forsvaret.
Daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, generalmajor Jørgen O. Hjorth, bekræfter i en mail til BT, at chefen for efterretningstjenestens sikkerhedsafdeling, oberst John E. Andersen, 'udtrykte stor betænkelighed ved, at forsvarets forvaltningsdata af forskellig art overgik fra et nationalt ejet firma til et udenlandsk firma'.
Det var Forskningsministeriet, der i 1996 stod for privatiseringen.
Rigtig dårlig ide med salg
I 1999 benægtede sekretariatschef Kim Norman Christensen i et interview med Ekstra Bladet, at ministeriet var advaret om Computer Science Corporations forbindelser til den amerikanske spiontjeneste:
Vidste du, at CSC arbejder sammen med den amerikanske efterretningstjeneste?
- Nej, jeg må indrømme at jeg ikke har fået det oplyst, før I siger det til mig nu.
Oberst John E. Andersen, der i dag er pensioneret, bekræfter forløbet.
- Vi vurderede potentielle sikkerhedsmæssige risici efter et salg. Konklusionen var, at hvis vi ikke kunne være sikre på, at fortrolige oplysninger ikke blev kendt af en anden nation, ville et salg være en rigtig dårlig idé.
- Det, vi frygtede, var, at det dermed blev muligt for amerikanerne at få indsigt i dybt følsomme og fortrolige oplysninger om dansk forsvar, siger John E. Andersen.
Ekstra Bladet afslørede i forbindelse med afdækningen af Echelon-sagen, at CSC i slutningen af 1990'erne overtog vedligeholdelse og videreudvikling af softwaren til aflytningsprogrammet Echelon II.
Tysk presse rejste tidligere på måneden kritik af, at CSC på den ene side - som i Danmark - kontrollerede store, offentlige tyske IT-systemer og rådgiver den tyske regering om datasikkerhed, samtidig med, at CSC ifølge international presse arbejder tæt sammen med amerikanske NSA, og blandt andet har hjulpet USA med at transportere fanger til og fra såkaldte 'black sites', hvor de angiveligt har været udsat for tortur.